ANKARA

Petrol fiyatlarının hızla düşerek varil başına 30 dolar seviyesine gerilemesi, ekonomileri büyük ölçüde petrol satışlarından elde edilen gelirlere bağlı olan ülkeleri tedirgin etti. 

Petrol fiyatlarının son 7 yılın en düşük seviyesine çekilmesi, Rusya, Venezuela, Irak, İran, Suudi Arabistan, Nijerya, ABD ve Kanada gibi ülkelerdeki üreticileri zora sokarken, bu ülkelerin hükümetlerinde de bütçe açığı sıkıntısına yol açtı. 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bir varil ham petrol başına üretim maliyeti Rusya'da 40-50 dolar, ABD'de bu miktar 55-60 dolar, Kanada'da 70-80 dolar, Venezuela'da 60-70 dolar, Nijerya'da 25-35 dolar, Irak, İran ve Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerinde ise 20 ila 30 dolar civarında seyrediyor. 

Rusya'da kayıp şimdiden 100 milyar dolar 

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, geçen cumartesi yaptığı açıklamada, ülkesinin 2016 bütçesinin, petrol fiyatlarının varil başına 50 dolara göre planlandığını belirterek, gelecek yılın bazı dönemlerinde fiyatların 30 doların altına inebileceğine dikkati çekti. Siluanov, kasım ayı sonunda yaptığı açıklamada ise Rusya'nın, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle 90 ila 100 milyar dolar kaybettiğini vurguladı.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Maxim Oreshkin de geçen hafta yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının 40 dolar seviyesine düşmesi halinde, ülke ekonomisinin 2016'da yaklaşık 1,5 trilyon ruble (22 milyar dolar) bütçe açığı vereceğine dikkati çekmişti. Oreshkin, geçen yıl yaptığı bir açıklamada da petroldeki her 1 dolarlık düşüşün, Rusya'nın gelirlerini yaklaşık 2 milyar dolar azalttığını belirtmişti.