WASHINGTON

ABD’de piyasaların her ay yakından takip ettiği "ADP Özel Sektör İstihdam Raporu"nu hazırlayan ekibin liderliğini yapan ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artışına aralık toplantısında başlama olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarının son haftalardaki sert düşüşünün, iş gücü piyasasına etkisinin sınırlı olduğunu ifade eden Yıldırmaz, şöyle konuştu:

"Petrol fiyatlarındaki düşüşün, iş gücü piyasasını olumsuz etkilediği bir gerçek. Enerji ve doğal kaynaklar endüstrilerinde, yılın başından bu yana 100 binin üzerinde istihdam kaybı yaşandı. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş, yeni bir gelişme değil, yaklaşık 1,5 yıldır devam ediyor. Bu süre içinde diğer sektörlerdeki istihdam artmayı sürdürdü. Dolayısıyla Fed’in kararını petrol fiyatlarına göre vereceğini düşünmüyorum, çünkü tüm veriler faiz artışını destekliyor. Verileri ve yapılan açıklamaları göz önünü aldığımızda faizlerin bu haftaki toplantıyla artırılmaya başlanması en muhtemel seçenek."

"2016'daki artışları ekonominin tepkisi belirleyecek"

Yıldırmaz, Fed’in gelecek yıl kaç kez faiz artıracağına yönelik tartışmalara ilişkin, "Şu anda kesin olarak bildiğimiz tek şey, faiz artışında yavaş ve kademeli bir yol izleyecekleri. Fed, her faiz artışından sonra ekonominin reaksiyonlarını ölçerek, yola öyle devam edecek. 2016'da kaç faiz artışı olacağını da ekonominin sıkılaştırmaya nasıl tepki verdiği belirleyecek" dedi.