Brent petrolün varil fiyatı, Suudi Arabistan'ın fiyatlarda değişikliğe gitmesinin ardından 83 dolar sınırına kadar geriledi.
Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) sürpriz bir şekilde teşvikleri artırma kararının ardından dolara talebin yükselmesiyle düşüşe geçmiş ve dün 85,77 dolardan başladığı günü 84,16 dolardan tamamlamıştı.
Bugün ise Suudi Arabistan'ın fiyatlarda değişikliğe gittiğini bildirmesinin ardından düşüşü ivme kazanan Brent petrolün varil fiyatı, 84 doların altına inerek 83,09 dolarla 16 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda yüzde 0,5 değer kaybıyla 83,64 dolardan işlem görüyor.
Analistler, Suudi Arabistan'ın rekabeti artırmak amacıyla ABD'nin ardından diğer büyük bölgelerde de fiyatları düşürebileceğini belirterek, bu durumda Brent petrolün varil fiyatındaki gerilemenin devam edebileceğini dile getiriyor. Brent petrolün varil fiyatı için son 4 yılın en düşük seviyesi olan 82,90 doların kuvvetli destek olduğunu kaydeden analistler, bu seviyenin altına inilmesi durumunda sırasıyla 82,4 ve 78,90 desteklerinin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.
Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dünkü gerilemesine bugün de devam ederek düşüşünü 4'üncü işlem gününe taşıdı. Dün 80,68 dolardan başladığı günü 78,26 dolardan tamamlayan WTI'nın varil fiyatı, bugün de 77,22 dolara gerileyerek yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesini gördü. WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda ise yüzde 1'i aşan düşüşle 77,41 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.
Analistler, WTI'nın varil fiyatında 77,40 desteğinin kırılması durumunda satış baskısının artabileceğini ve 75,10 seviyesinin destek olarak takip edileceğini vurguluyor.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarını Asya için artırırken ABD için düşürmesi, ülkenin ABD'de pazar payını artırma çabası olarak nitelendiriliyor.
Analistler, Suudi Arabistan'ın fiyat ayarlamalarıyla ABD'deki kaya gazı üretimiyle rekabeti denediğini belirtiyor. Söz konusu kararı tüketiciler açısından olumlu bulan analistler, ancak düşen enerji fiyatlarının birçok Amerikan enerji şirketinin kar marjlarını azaltacağına dikkati çekiyor.