Otellerde geçen yıla göre en yüksek maliyet artışının yüzde 21 ile temizlik malzemeleri ve yüzde 19 ile enerji ve yakıtta gerçekleştiği bildirildi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-Ge birimi tarafından hazırlanan eylül ayı enflasyon analizine göre, ülke genelindeki yıllık fiyat artışları yüzde 9,54 olurken, otellerdeki maliyet yükselişleri yüzde 13,76 oldu.
Geçen yılın eylül ayında yıllık bazda enflasyon yüzde 6 dolayında gerçekleşirken, bunun otellere yansıması yüzde 8,3 olmuştu. Böylece otellerle enflasyon arasında, oteller aleyhine olan farkın geçen yıl 2 puan iken bu yıl 4 puana çıktığı belirtildi.
Analize göre otellerde en yüksek maliyet sıçramaları yüzde 21 ile temizlik malzemelerinde, yüzde 19 ile enerji ve yakıtta gerçekleşti. Yiyecek içeceklerdeki artış ise yüzde 12,5 oldu.
Yiyecek grubundaki genel artış yüzde 11'i aşarken, bu alanda en ciddi artışlar yüzde 15'e yakın yükselişlerle meyve sebze, yağ, çay ve şeker alt gruplarında gerçekleşti. Süt ve bakliyat alt gruplarındaki artışlar da yüzde 10'u aştı. En düşük yükseliş ise yüzde 2,3 ile et grubunda oldu.
Yapılan analizlere göre içecek grubu maliyetleri de son bir yılda yüzde 13-14 bandında artarken, geçen yılın eğilimi devam etti. Diğer yandan, et grubundan sonra, otellerde maliyetleri enflasyonu altında kalan diğer kalem ise teknik servis malzemeleri oldu.