MUŞ  - Berce Tarımı Geliştiren İşletmeler Müdürlüğü'nce Muş'ta yetişen lalelerin ekonomiye kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Muş Ovası'nda doğal olarak yetişen ve havaların ısınmasıyla birlikte ortaya muhteşem görüntülerin çıkmasını sağlayan laleler, kar kütlelerinin arasında kartpostallık görüntüler oluşturuyor.

Berce Tarımı Geliştiren İşletmeler Müdürlüğü Genetik Mühendisi Ümit Öre, yaptığı açıklamada, lalelerin şeker pancarının yanında gelir getirici önemli ürünlerden biri olacağını belirterek, kentin bu konuda üretim merkezi olabileceğini aktardı.

Dünya lale üretiminin yüzde 80'inin Hollanda'da gerçekleştirildiğini, Türkiye'de ise sadece Konya'da 400 dekarlık alanda üretimin yapıldığını kaydeden Üre, temel amaçlarının Muş ovasını da lalecilik sektörüne açıp çiftçilere yeni bir ekonomik alan yaratmak olduğunu bildirdi. 

Muş'ta yetişen lalenin türünün korunması ve farklı lale çeşitlerinin adaptasyonu üzerine bir proje yürüttüklerini ifade eden Öre, şunları söyledi:

"Bu proje kapsamında birinci ayak olarak Muş'taki lalenin yok olmaya yüz tütmüş türünün korunması ve çoğaltılması ayağıdır. Lalenin genetik materyali yok olmaması için kısa zamanda ve hızlı bir şekilde hastalıktan ari olarak çoğaltılmasının protokolünü oluşturmak üzerine projemiz var. Onun dışında ayrıca Konya'daki özel bir firmadan aldığımız 9 farklı lale çeşidinin Muş ovası koşullarına adaptasyonu, Muş'ta lalecilik yetiştiriciliğinin geliştirilmesi üzerine deneme parselleri oluşturduk. Bu bağlamda önemli sonuçlar elde ettik. İnşallah projemiz tamamlandığında bilim dünyasıyla paylaşacağız."