ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sermayelerini 14 Şubat 2014'e kadar artırmadıkları için münfesih duruma düşen şirketlere, durumlarını gözden geçirmeleri için 2 ay süre tanınacağını bildirdi.

Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamasında, münfesih duruma düşen şirketlere tebligat yapılarak faaliyete devam etmek isteyip istemediklerinin sorulacağını ifade etti.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre, sermayelerini belirlenen asgari sermaye tutarına yükseltmeyen şirketlerin münfesih duruma düştüğünü anımsatan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Anonim ve limited şirketler için öngörülen asgari sermaye tutarları limited şirketler için 10 bin lira, anonim şirketler için 50 bin lira. Şirketlerimize sermayelerini bu tutarlara yükseltmeleri için verilen süre bakanlığımız tarafından farklı tarihlerde çıkarılan tebliğler ile uzatıldı, ancak  intibak için 11 yıla yakın süre verilmiş olmasına rağmen şirketlerimizin sermayelerini yükseltmedikleri görüldü. Sermayelerini söz konusu asgari tutarlara yükseltmeyen şirketlerin sayısı yaklaşık 70 bin. Bu şirketlerin, 34 bin 100'ünü sermayelerini 5 bin liraya yükseltmeyen limited şirketler, 4 bin 530'unu 50 bin liraya yükseltmeyen anonim şirketler oluşturuyor. 31 bin 350'sini ise sermayelerini 14 Şubat'a kadar belirlenmiş yeni alt sınıra yani 10 bin liraya yükseltmeyen limited şirketler oluşturuyor."

Sermaye artırımı yapamayan şirketlere intibak için kanunda öngörülen sürenin uzatılmamasına yönelik eleştirilere de değinen Yazıcı, "Hem geçmiş tecrübeler hem de sayısal veriler, bu şirketlerin önemli bir bölümünün verilecek yeni süre içinde de bu şartları yerine getirmeyeceklerini gösteriyor. Süre uzatımı yapılmış olsaydı, 14 Şubat 2014 tarihinden sonra sermaye artırımı yapamadığı için münfesih olacak önemli sayıdaki şirket, 1 Temmuz 2014 tarihine kadar yürürlükte olan avantajlardan yararlanma imkanlarını kaybetmiş olacaklardı" ifadelerini kullandı.

14 Şubat'a kadar sermayelerini asgari miktarlara çıkaramayarak münfesih duruma düşen şirketlere son bir fırsat için tebligat yapılacağını bildiren Yazıcı, münfesih olan şirketlerin temsilcilerine ve imza yetkili kişilere gönderilen ihtarların Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan edileceğini kaydetti.

Yazıcı, söz konusu ihtar kapsamında, şirketlerden faaliyetlerine devam etmek isteyenlerin 2 ay içinde münfesih olma nedenlerini ortadan kaldıran işlemlerini yaparak ispat edici belgelerini müdürlüğe iletmeleri veya tasfiye memuruna bildirmeleri gerektiğini ifade etti. Yazıcı, ayrıca, bu işlemleri yapmayan şirketlerin belirlenen sürenin sonunda ticaret sicili kayıtlarından unvanlarının silineceği ve şirkete ait mal varlığının unvana ilişkin kayıtın silindiği tarihten itibaren 10 yıl sonra hazineye intikal edeceği bilgisini verdi.

Öte yandan, 1 Temmuz 2012-14 Şubat 2014 tarihleri arasında 216 bin 348 münfesih ve faaliyeti sona ermiş şirkete tebligat yapıldığını belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bunlardan 167 bin 749 şirketin ticaret sicilinden kayıtları re'sen silindi. Bu şekilde ihtar gönderilenlerden süresi içinde ihtara cevap vermeyen 24 bin 328 anonim, 121 bin 387 limited, 22 bin 34 kooperatif olmak üzere toplam 167 bin 749 şirket kaydı re’sen silindi. İhtar gönderilen 48 bin 340 şirketin kayıtları, ihtara cevap vermemeleri halinde verilen sürenin sonunda silinecek. Bunlardan süresi içerisinde ihtara cevap veren şirketlerin tasfiyelerine başlanacak. İhtar gönderilen 64 anonim, 161 limited ve 34 kooperatif şirketinin tasfiye memurunu ticaret siciline bildirerek tasfiyelerine başlanmış olup, tasfiye işlemlerine devam ediliyor. Ticaret sicili müdürlüklerince 1 Temmuz'a kadar münfesih duruma düştükleri tespit edilen şirket ve kooperatiflere ihtar gönderilmesine devam edilecek. İhtar edilen şirketlerin işlemlerine tasfiyeleri ve kayıt silme süreçleri tamamlanıncaya kadar devam edilecek."