Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, dolar/TL'de 3,00 seviyesinin psikolojik sınır olduğunu söyledi.

Ertem, dolar/TL'nin geçen haftanın son işlem gününde 3'ün altına indiğini gördüklerini hatırlatarak, "Dolar/TL'nin 3'ün altında kalıcılık sağlayacağını ve bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum." dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan'ın, ABD ekonomisinin stagflasyon riski ile karşı karşıya kalabileceği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Ertem, bu nedenle doların diğer para birimleri ve emtialara karşı değer kaybedebileceğini vurguladı.

"En kötü senaryoda bile Türkiye, bu tip çıkışları telafi edecek durumdadır"

Cemil Ertem, uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'ten olumsuz bir değerlendirme beklemediğini, Türkiye'nin makroekonomik verileri ortada iken, bu kuruluşların göz göre göre kendi itibarlarını sarsacak bir değerlendirme içerisinde olacaklarını düşünmediğini kaydetti. 

"Türkiye'de bu fon (Varlık Yönetim Fonu) mutlaka kurulmalı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, kurulması planlanan "Varlık Yönetim Fonu" için ekonomi yönetiminin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, Türkiye'nin G20 üyeleri içinde ulusal fonu olmayan ender 1-2 ülkeden biri olduğunu, bu fonun Türkiye'de mutlaka kurulması gerektiğini vurguladı.

Küresel finansal saldırılarda merkez bankaları rezervleri ya da para politikası çerçevesinin yeterli olmayabildiğini belirten Ertem, şöyle devam etti:

"Dünyanın en etkili merkez bankasının para politikası bile etkisiz kalıyor. Türkiye'nin ekonomi güvenliği açısından varlık fonu kurması gerekir. Bunun şekli ve büyüklüğünün nasıl olacağı ekonomi yönetiminin çalışmalarıyla ortaya çıkacak.

Teorik olarak bazı şeyler söyleniyor ama bunlar çok doğru değildir. 'Ulusal fonların kurulabilmesi için sizin tasarruf fazlası veren ülke olmanız gerekiyor. Cari fazla vermeniz ya da bütçe fazlası vermeniz lazım. Türkiye'de bunlar olmadığı için varlık fonu kurulamaz' şeklindeki varsayımlar çok yanlıştır. Türkiye'de 100 milyar doların üzerinde çeşitli fonlar bulunmaktadır. İşsizlik Fonu ve benzer diğer fonlar vardır. Esasında bütçe disiplinini sarsmayacak şekilde Türkiye bunları değerlendirebilir ve aktif olarak kullanabilir. Ama bunlardan ayrı olarak birikim sağlayarak yeni bir varlık fonu oluşturabilir. Önümüzdeki günlerde netleşecek. Bu muhakkak olacak."