ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ettiklerini belirterek, "Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını daEximbank içinde gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.

Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la birlikte Eximbank uygulamaları konusunda Başbakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Eximbankın faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Babacan, bankanın en önemli faaliyetinin sigorta garanti işlemleri ve nakit kredi desteği olduğunu vurguladı.

Ali Babacan, bankanın sigorta hacmine bakılacak olursa, 2010 yılında 5 milyar dolarlık bir hacim varken, geçen yıl bunun 6,9 milyar dolara çıktığını, 2013 hedefinin ise 11 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Babacan, şunları kaydetti:

"Nakdi kredilere bakıldığında, burada da ciddi bir artış olduğu görülüyor. 2010'da 3,9 milyar dolar, 2012'de 15,1 milyar dolara çıkmış, bu seneki hedef ise 19 milyar dolar. Toplama baktığınız zaman, bu garanti ile nakit kredinin toplamına baktığınız zaman ve bu toplam ihracat desteği, ihracatımızın yüzde kaçı diye baktığınız zaman 2010'da toplam ihracatımızın yüzde 7,8'i Eximbankın desteklediği ihracatmış, 2012'de yüzde 14,4'e çıkmış, 2013'te de yüzde 19'a çıkmış durumda."

"Firma limitleri 50 milyon dolara kadar çıktı"

Eximbankın ayrıca orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredisi de sağladığını anlatan Babacan, burada da firma limitinin en son rakamlara göre 50 milyon dolara kadar çıktığını bildirdi.

Ali Babacan, Bankanın marka kredisi programına da değinerek, "Marka kredisi programını yaygınlaştırmak istiyoruz. Biz artık marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ediyoruz. Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını da Eximbank içinde gerçekleştirmiş oluyoruz" diye konuştu.

Merkez Bankası kaynaklı sevk sonrası reeskont kredilerin de bulunduğunu ve bunun daha yeni bir uygulama olduğunu belirten Babacan, burada banka teminat mektubunun gerekmediğini, böylece ilave bir teminat maliyetinin de doğmadığını vurguladı.

Bunun da önemli bir uygulama olduğuna işaret eden Babacan, ihracatçıların bu uygulamadan daha çok yararlanmasını arzu ettiklerini söyledi.