ANKARA

Madencilik sektörü, zamanı ve enerjisinin tamamını madenciliğe harcayabilecek "Maden Bakanlığı"nın bir an önce kurulmasını talep etti.

Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin maden ve metal ithalatına yılda yaklaşık 40 milyar dolar ödediği belirtilerek bu rakamın ülkenin cari açığına eş değer olduğu vurgulandı.

Türkiye'nin madencilik potansiyeli göz önüne alındığında ithal edilen maden ve metallerin yerli kaynaklarla üretilmesinin mümkün olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Diğer bakanlıkların madenciliğin geliştirilmesi hedefiyle uyumsuz mevzuat ve uygulamaları, gitgide artmakta ve madenciliğin gelişmek bir yana gerilemesine neden olmaktadır. Bütün sektörlerin ham madde kaynağı, madenlerdir. 2023 hedefleri, kendi otomobilini, uçağını, elektronik araç ve gereçlerini üretmek olan ülkemizin bütün bu araç ve gereçlerin yapımında kullanılan maden ve metalleri üretebilmesi için zamanının ve enerjisinin tamamını madenciliğe harcayabilecek 'Maden Bakanlığı'nın bir an önce kurulması önemli ihtiyaçtır."