TRABLUSGARP/DOHA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir, Libya ve Katar programının ilk durağı olan Cezayir'in ardından Libya'ya geçti. Burada aralarında Libya Milli Genel Kongre Başkanı El-Mugaryef'in de olduğu bir dizi temasta bulunan Yıldız, Libya'dan Katar'a gidişte uçakta basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Libya'nın oldukça çok zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
''Ülkenin normalleşmesi petrol ve doğalgaz gelirlerinin artmasıyla mümkün olacak. Günlük 1,6 milyon varillik petrol üretiminin 2 milyon varile çıkartılması ülkenin yararına olacak. Ülkemizin Libya'daki Fizan Sahası'nda petrol arama ve üretim çalışmaları var ama bu yeterli değil. Yeni sahalar istedik. Bu konuda üç ihtimal var. İlki TPAO'nun müstakil girişimleri, ikincisi TPAO ile Türk özel sektörünün işbirliği, üçüncüsü ise özel sektörün tek başına çalışmalarda bulunması.''

Bakan Yıldız, TPAO'nun Fizan'daki petrol üretiminden aldığı payın yüzde 9,75'ler düzeyinde olduğunu bildirerek, Türkiye'nin bu işten yüksek oranda kar etmediğini, konuya stratejik yaklaştıklarını söyledi.
''Alacağımız yeni sahalarda bu oran daha fazla olmalı. Biz zarar etmemeliyiz. Libya da buna sıcak bakıyor'' diyen Yıldız, bu ülkedeki olağan üstü koşullar nedeniyle çalışma yapılmayıp süresi dolan Fizan Sahası'nın kontratının 2014 ortasına kadar uzatıldığını bildirdi.

Bakan Yıldız, TÜPRAŞ'ın İran'dan aldığı petrolün kontratının Ağustos ayında sona ereceğine dikkati çekerek, ''Bu kontrat mutlaka uzatılacak. Çünkü Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 35-40'ını İran'dan karşılıyor. 3 Aralık'ta açıklanan istisnai 9 ülkeden biri de bizdik. 3 Aralık'ta ne kadar petrol alıyorsak Ağustos'a kadar da aynı miktarda almaya devam edeceğiz. Ağustos'ta konuyu tekrar değerlendiririz. İran'dan mevcut kontrattan daha çok petrol almayacağız.''

Katar'dan doğalgaz almak istiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Katar'ı doğalgaz aldığımız 6. ülke olarak görmek istiyoruz'' dedi. Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Dr. Mohammed Bin Saleh Al-Sada ise ''Fiyat ve şartlarda anlaşırsak spot doğalgaz satışı yapabiliriz. Türkiye'de LNG terminali kurmak için bir Türk şirketiyle görüşüyoruz'' dedi.