İSTANBUL - Küresel piyasalar, geçen hafta büyümeye yönelik endişelerin risk iştahını azaltması ile negatif bir seyir izlerken, piyasalarda bu hafta hareketlenecek veri takvimi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de cuma günü açıklanan şirket bilançolarının beklentileri karşılamasına rağmen özellikle Çin'de açıklanan imalat verilerine bağlı olarak küresel büyümeye ilişkin endişelerin ağır basması ile pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,92, S&P 500 endeksi yüzde 1,07 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,12 değer kaybetti.

Analistler, bugün açıklanacak dayanıklı mal siparişleri verisinin takip edileceğini belirterek, bu hafta yoğun veri akışının yanında Fed'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının çarşamba günü açıklanacak kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avro ve dolar paritesinde yükseliş

Avrupa tarafında Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin gündemin alt sıralarına düşmesinin ardından toparlanma eğilimini sürdüren avro/dolar paritesi geçen hafta 1,08'den 1,10 seviyesine kadar yükseldi. Cuma günü açıklanan imalat sanayi verilerinin beklentilere yakın gelmesine karşın küresel risk iştahının azalmasına bağlı olarak Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,43, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,58 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,13 düşüş kaydetti. Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak Ifo endekslerinin takip edileceğini ifade ediyor.

Asya tarafında Çin'de açıklanana imalat verilerinin beklentilerin altında kalmasına karşın Şanghay Bileşik endeksinde cuma günü görülen yükselişin bugün yerini düşüşe bıraktığı görülüyor. Kapanışa yakın Şanghay Bileşik endeksi yüzde 3,03, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,16 değer kaybetti. 

Operasyonların etkisi

Yurt içinde terör örgütü PKK ve DAEŞ'e yönelik sınır ötesi askeri operasyonların TL varlıkları üzerinde baskı yarattığı görülüyor. Geçen hafta dolar/TL 2,70 seviyesinden 2,75'in üzerine kadar çıktıktan sonra haftayı 2,74 seviyelerinde tamamlarken, BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 4,93 değer kaybetti. Cuma günü BIST 100 endeksi gelen tepki alımları ile günü yüzde 0,48 artışla 78.712 puandan tamamladı.

Analistler, yurt içinde, koalisyon görüşmeleri ve terör örgütlerine karşı yapılan operasyonların gündemin en üst sırasındaki yerini bu hafta da koruyacağına değinerek, Fed kararları ve küresel risk iştahının da yurt dışı piyasalarla birlikte borsa ve döviz kurlarının yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.