İSTANBUL

Koza Altın İşletmeleri AŞ, Çukuralan işletmesindeki faaliyetlerinin İzmir İl Özel İdaresi'nce "Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi" bulunmaması gerekçesiyle durdurulduğunu bildirdi.

Koza Altın'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, şirketin Çukuralan işletmesindeki faaliyetlerinin İzmir İl Özel İdaresi'nce "Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi" bulunmaması gerekçesiyle durdurulduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

" İdareden alınan yazıda da belirtildiği üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün 20 Şubat 2013 tarih ve 2896 sayılı ve 20 Şubat 2014 tarihine kadar geçerli olan geçici faaliyet belgesi mevcuttur. Çevre izin ve lisans belgesiyle ilgili olarak istenen tüm gerekli belge ve bilgiler zamanında ilgili kurumlara iletilmiştir. Kamu tarafından Şirketimizden istenen ve zamanında tarafımızdan verilmeyen hiç bir eksik belge ve döküman bulunmamaktadır. Bununla birlikte faaliyetlerimize dayanak olan 11 Mart 2011 tarihli Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu belgesi yürürlükte olup, hiçbir bir sorun bulunmamaktadır. Buna rağmen durdurma işlemi yapılmıştır. 

Şirketimizin yüzde yüz yerli sermayeli tek Türk altın şirketi olduğunu, en çok vergi veren üçüncü özel sanayi kuruluşu olduğunu, her tür yasal mevzuata hassasiyetle uyduğunu ifade etmiştik. Bilindiği üzere işletmelerimiz Avrupa Birliği madenciler birliği tarafından dünya madenciliğine örnek olarak gösterilmektedir. Bugüne kadar şirketimiz tarafından yasal mevzuatın tüm gerekleri zamanında hassasiyetle yerine getirilmiş, yasalardan kaynaklanan haklarımız dışında hiç bir imtiyaz talebimiz de olmamıştır. İkibin kişiden fazla personelin görev yaptığı ve halka açık olan bir şirket olarak bu işlem nedeniyle tüm yasal yollara başvurulacaktır."