ANKARA

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle EMD Genel Merkezi'nde bir araya geldi, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. 

Kıdem tazminatına ilişkin işçi ve işveren kesiminin çekincelerinin olduğunun hatırlatılarak, "Kıdem Tazminatı Fonu üzerinden mi yeni bir tartışma başlatıldı" sorusu üzerine Elvan, bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi.

Kıdem tazminatı hususunda hem işçi hem de işveren kesimini bir araya getireceklerini dile getiren Elvan, "Dünyadaki uygulamalar belli. Biz kendimizi dünyadan, gelişmiş ülkelerden soyutlayamayız. Bu alandaki düzenlemeler ortada. AB'deki düzenlemeler ortada. Bu örnekleri ortaya koyacağız. Mutlaka bu alanda bir orta yolun bulunacağına inanıyoruz. Bunu öyle ya da böyle gerçekleştireceğiz. Bu konuda kararlıyız" diye konuştu.

Anlaşma sağlamadığında kıdem tazminatı konusunun rafa kaldırılacağı gibi bir anlayışa sahip olmayacaklarının altını çizen Elvan, "Dünya örneklerini de dikkate alarak bu çalışmaları yürüteceğiz. Muhtemelen ocak ayı içerisinde ağırlıklı olarak bu çalışmalar yürütülecek. Bizim hedefimiz, ocak sonu veya şubat ayının ilk iki haftasında TBMM'ye bununla ilgili tasarıyı sevk etmek" ifadelerini kullandı. 

Elvan, her iki tarafın da haklı olduğu konular bulunduğunu dile getirerek, "Bunların kaygılarını biliyoruz ve haklı olduklarına da inanıyoruz. Dolayısıyla biz bu konuda ortak bir noktaya mutlaka ulaşacağız" dedi. 

"KOBİ kredilerinin geri çağrılması söz konusu değil"

Bankaların, faizlerin yükseldiği ortamda KOBİ kredilerini geri çağırdıklarına ilişkin bir değerlendirmenin hatırlatılması üzerine Elvan, kredileri geri çağırma gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Elvan, bu konuda bir tespit yapılması halinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) gerekli girişimlerde bulunacağını belirterek, "Bu tür söylentiler ifade ediliyor ama somut olarak sorduğumuzda maalesef elle tutulur bir uygulamayla karşı karşıya kalmadığımızı görüyoruz" diye konuştu.