ANKARA

Yılmaz, İran Milli Günü resepsiyonunda yaptığı konuşmada, İran ve Türkiye'nin bölgenin zengin geleneği olan iki devleti olduğunu belirtti. İki ülkenin yüzyıllardır barış içinde yaşadığına dikkati çeken Yılmaz, Sadi Şirazi ve Mevlana'nın ziyaret edildiğinde, ortak değerlerin gücünün görülebileceğini söyledi. 

Yılmaz, son dönemde ikili ilişkilerdeki gelişmenin ekonomiye de yansıdığını kaydederek, "İran ile Türkiye'nin ticaret hacmi giderek artıyor. Her iki ülke liderinin ortaya koyduğu 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmine en yakın zamanda ulaşmayı arzu ediyoruz" dedi.

İran'la gerçekleştirilen Tercihli Ticaret Anlaşması'nın bu noktada büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, amaçlarının bu anlaşmaya her yıl yeni maddeler ekleyerek, serbest ticaret anlaşmasına ulaşmak olduğunu ifade etti. 

Yılmaz, İran'la birçok konuda ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, uzun bir süredir kamyoncuların yaşadığı sorunu çözen anlaşmayı imzaladıklarını, bunun iki ülkeye hayırlı olmasını söyledi.

"Erdoğan, yakın bir tarihte İran'a gidecek" 

Bakan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın zamanda İran'a bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirerek, bu ziyaretle ilişkilerin daha da gelişeceğini kaydetti.

Türkiye ile İran'ın ekonomik ilişkilerinin Ortadoğu'nun istikrarı ve refahı adına da büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, "İran ve Türkiye bölgede iki istikrar kaynağıdır" diye konuştu.

Cevdet Yılmaz islamofobi'ye karşı mücadelenin öneminin altını da çizerek, "Hangi gerekçeyle olursa olsun terörün karşısındayız. Ancak diğer taraftan fikir hürriyeti adı altında kutsal değerlere saldırılmasını da lanetliyoruz" ifadesini kullandı.

Yılmaz, fikir hürriyeti adı altında bu değerlere saldıranların en büyük zararı fikir hürriyetine verdiğini dile getirdi.

Bölgedeki yaşanan acıların sona ermesini dileyen Yılmaz, "Mezhepler arası çatışmaları artırmaya çalışanlara karşı en güzel cevap, Türkiye ve İran dostluğu ile verilecek" dedi.