ANKARA 

BOTAŞ istatistiklerine göre, Irak-Türkiye ( Kerkük-Yumurtalık), Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol, Şelmo-Batman ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hatlarının kullanıldığı Türkiye'de, 1990 yılındaKerkük-Yumurtalık boru hattından 339 milyon 939 bin varil petrol taşındı.

BOTAŞ tarafından geçen yılın tümünde Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattından taşınan petrol miktarı 145 milyon 626 bin varilken, bu yılın 10 ayına bakıldığında önemli miktarda azalma görüldü. Bu yıl ekim ayı itibariyle Irak'tan alınan petrol miktarı 74 milyon 646 bir varile geriledi.

Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren BOTAŞ yetkilileri, "2013 yılı içerisindeki 10 aylık dönemde Irak tarafındaki teknik arızalar sebebiyle Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’ndan ham petrol taşıma miktarı önceki yıllara göre düşük kalmıştır" açıklamasında bulundu.

"Piyasaya BOTAŞ hakim"

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Uzmanı Cemil Ertem, Irak'tan taşınan petrol miktarının, kasım ve aralıkta geçen petrol dahil edilse de 2012 yılına göre dikkat çekici şekilde azaldığını söyledi.

Irak'tan alınan petrolün azalmasına rağmen diğer hatlardan taşınan petrol miktarında herhangi bir artış görülmediğine işaret eden Ertem, "BOTAŞ'ın petrol piyasasındaki hakimiyeti yüzde 90'ının üzerindedir. Bu durumda aradaki petrol farkı spot piyasadan karşılanmış olabilir. Enerji Borsası bu gibi durumlarda hem denge mekanizması oluşturacak hem de fiyat oluşumunda çok etkili olacak. Bu nedenle ayakları yere sağlam basacak şekilde kurulmalı" diye konuştu.