MERYAP’tan yapılan açıklamada, derneğin, inşaat işlerinde çalışanlar için 1 Ocak 2012’den itibaren zorunlu hale gelen ustalık belgesi için sınavlara başladığı bildirildi. Ahşap kalıpçı ve betonarme demircisi olan işçilere yönelik ilk sınavın 21 Ocak Cumartesi günü yapılacağı belirtilen açıklamada, sınavın iki aşamada gerçekleştirileceği bilgisi verildi. Sınavın ilk bölümünün sabah 09.30'da Yenişehir İlçesi Batıkent Mahallesi’nde bulunan Necati Bolkan İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirileceği, ikinci bölümün ise yine aynı gün öğleden sonra Yenişehir İlçesi'nde kurulan şantiyede uygulamalı olarak yapılacağı kaydedildi.

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından yapılacak olan sınav için Ankara'dan uzman bir ekip geleceği ifade edilen açıklamada, sınavı geçen adaylara verilecek olan Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından onaylı olacağının altı çizildi. Sektörde, inşaat ustalarına yönelik verilen diğer belgelerin tümünün "geçici belge" niteliği taşıdığı anımsatılan açıklamada, İNTES tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesinin 3194 sayılı İmar Kanunu’nun tanımladığı tek geçerli belge olduğu vurgulandı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi herkesin alabileceği bir belge olmadığından, inşaat ustaları için diploma niteliği taşıdığı ve Türkiye'nin yanı sıra yurt dışında da geçerli olduğu dile getirilen açıklamada, “Yazılı ve uygulamalı sınavdan geçen ve bu sınavları geçerek belge almaya hak kazan ustalar işe alımlarda öncelik de kazanmış olacak. Bilindiği gibi, Türkiye'de bir çok müteahhit, İNTES onaylı belgesi olmayan ustaları işe almayacağını açıkladı. MERYAP üyeleri de işe alımlarda İNTES onaylı mesleki yeterlilik belgesi olan ustalara öncelik verecekler. Bu nedenle ustalarımızın sınavlara katılması büyük önem taşıyor" denildi.