ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom'un yaptığı doğalgaz indirim oranına ilişkin, "Anlaşmayı sağlayan biziz, Rusya ile aramızdaki güven en az yazı kadar önemlidir, eğer ben bunu söylemişsem asıl kaynağından haber almışsınız demektir. İndirim alınmıştır, imzalar arkadan gelir" dedi.

Yıldız, 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de ekonominin stabil hale gelmesini güçlü bir iradeyle beraber devam ettirdiklerini anlatan Yıldız, büyüyen bir Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmayacağını söyledi. Türkiye'nin yüzde 5,5 civarında büyüme hedefi olduğunu vurgulayan Yıldız, "Şu an yüzde 3'lük bir büyüme var ama enerji sektöründeki kurulu güçteki büyüme yüzde 11,6 civarında gerçekleşti. Türkiye'nin enerji arz güvenliği ile alakalı probleminin kalmaması aslında budur. Rehavete kapılmadan özel sektörle alakalı kolaylaştırıcı etkilerde bir gevşeme olmadan ciddi bir yapıyı kurgulamamız lazım" diye konuştu.

Rusya'nın Gazprom şirketi ve BOTAŞ arasında yapılan yüzde 10,25'lik doğalgaz indirim oranının gerçek olmadığına dair iddiaların hatırlatılması üzerine Yıldız, "Anlaşmayı sağlayan biziz, Rusya ile aramızdaki güven en az yazı kadar önemlidir, eğer ben bunu söylemişsem asıl kaynağından haber almışsınız demektir. Bu indirime sevinmeyenler olabilir. Ben kendi adıma bu indirimden mutluyum. İndirim alınmıştır, imzalar arkadan gelir" ifadelerini kullandı.

İndirim tüketicilere yansıyacak

İndirimin doğalgaz fiyatlarına ileride yansıyacağını belirten Yıldız, Türkiye'nin zaten AB ülkeleri arasında en ucuz doğalgaz, sanayi ve meskende ise en ucuz elektrik kullanan ilk 5 ülke arasında olduğunu hatırlattı.

TANAP ile Azerbaycan'dan alınacak gazın Rus gazından daha pahalı olup olmayacağı sorusuna Yıldız, "Azeri gazı daha uygun fiyatla giriyor. Yeni bir proje olmasına rağmen bu gerçek değişmemiştir" yanıtını verdi.

Yıldız, dün Enerjiden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile görüştüklerinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"TANAP, onların arz güvenliği açısından çok önemli. Yüksek düzeyde enerji diyaloğu başlatma çağrıları oldu, bugün itibarıyla Türkiye bu diyaloğu resmi kanallar ile başlatıyor. AB'nin Rusya ile problemini çözmeye çalışırken Türkiye ana unsur olmayacak. Türk Akımı da AB için olan bir projedir. Türkiye öncelikle Batı Hattının yerine geçecek ve riskleri minimize edecek bir yapıya sahip olmalı. (AB ile Rusya arasındaki) Bu sorunu asıl çözecek olan biz değiliz. Türk Akımı da TANAP yerine geçecek bir proje değil, TANAP'ta yüzde 30 ortaklığımız var."

Yıldız, bir başka soruyu yanıtlarken TANAP'ta herhangi bir aksamaya karşı farklı boru hatlarının kullanılmasının öngörüldüğünü dile getirdi. BOTAŞ'ın ilettiği doğalgaz miktarının arttığını anlatan Yıldız, "Hem ülke hem güzergah hem de aynı ülkeden mümkün olsa iki ayrı boru hattı ile getirmeyi öngörüyoruz. Ukrayna krizi derinleşip AB ile anlaşılmasaydı Türkiye bundan etkilenecekti, yüzde 10'dan daha fazla bir ihtiyacı karşılayan Batı Hattında meydana gelecek bir aksama hemen telafi edilebilecek bir aksama olmazdı. TANAP'ta da bir aksama bir günlük kesinti bile bu tür önlemleri elzem kılacak" diye konuştu.

Bakan Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle TPAO'nun 550 milyon dolarlık kayba uğradığını da sözlerine ekledi.