ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, cep telefonu, sabit telefon ve internet hizmetlerine ilişkin tüketici şikayetlerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşturulması için yeni bir sistem oluşturduklarını belirterek, "Artık şikayetler 10 iş günü içinde çözüme kavuşturulacak" dedi.

Bakan Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik haberleşmeyle ilgili vatandaşlara uygun fiyatlarla kaliteli hizmet sunulmasına önem verdiklerini ve tüketici haklarını koruyan düzenlemeler yaptıklarını ifade etti. Bu kapsamda telefon, internet, uydu ve kablo TV hizmetlerine yönelik şikayet başvurularının tüketiciler mağdur edilmeden hızlı bir şekilde cevaplandırılmasının önemli olduğunun altını çizen Elvan, şunları kaydetti:

"Bu şikayetlerin çözülmesi amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından işletmecilere online Tüketici Şikayet Sistemi oluşturma zorunluluğu getirildi. Yeni sistem ile işletmeciler, internet sitelerinin ana sayfalarında şikayet bölümü oluşturacaklar. Bu sayede aboneler şikayetlerini kolayca ve ücretsiz olarak iletebilecekler. İşletmeciler de 10 iş günü içinde bu şikayetleri çözerek vatandaşları bilgilendirecek. İşletmecilerden gelen yanıtların yeterli bulunmaması ve aynı konuda şikayetlerin tekrarlanması durumunda, oluşturulan yeni sistem üzerinden şikayet aynı anda BTK'ya da aktarılmış olacak."

Denetimi BTK yapacak

Bakan Elvan, işletmeciler tarafından kurulan tüketici şikayet sistemlerinin takip ve denetiminin BTK tarafından yapılacağını belirtti. Özellikle hizmet ve il bazında şikayetlerin hangi konularda yoğunlaştığının tespit edilerek hangi işletmecinin şikayetleri çözmede başarılı olduğunun belirleneceğini ifade eden Elvan, bu veriler doğrultusunda abonelere daha iyi hizmet sunulması için yeni çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.

Elvan, aynı zamanda işletmecilerin benzer durumda olduğu halde şikayetçi olmayan diğer abonelerin de mağduriyetlerini tespit edip gerekli tedbirleri almakla yükümlü kılındığını da bildirdi.