ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, imzalanacak yeni iklim anlaşmasının 2020 yılı sonrası dünyayı ticaret, üretim, teknoloji ve enerji gibi birçok açıdan etkileyebileceğine işaret ederek, "Bakanlık, iklim değişikliği sürecine hazır. Bu kapsamda sanayi sektörüne özel gerçekleştirilen 'Teknoloji İhtiyaç Değerlendirmesi (TNA)' projesi tamamlandı" dedi.

Bakan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin dünyayı tehdit eden en önemli problemlerden biri olduğuna dikkati çekti.

Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) işbirliğiyle 2012-2014 yılları arasında "İklim Değişikliği Kapsamında Sanayide Teknoloji İhtiyaç Değerlendirmesi ve Sera Gazı Azaltım Potansiyelinin Belirlenmesi" projesinin yürütüldüğünü hatırlatan Işık, çalışmayla sanayi kaynaklı sera gazı emisyonlarının teknolojik değişime bağlı olarak, ne oranda ve hangi maliyetle azaltılabileceğinin ortaya konulması ve tüm sanayi sektörlerinde uygulanabilecek metodolojinin geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Projeyle, söz konusu sektörlere yönelik öncelikli teknoloji ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bunun yerli imkanlarla geliştirilmesi, analiz edilmesi, çalışmaların çevre dostu teknoloji ve programlar için temel oluşturmasının beklendiğine değinen Işık, bu kapsamda seçilen sektörlere özel, iklim değişikliğine uyum, emisyon azaltımı ve teknolojik uygulamalarla ilgili sektörel bilgilerin yer aldığı kitapların yayımlandığını ve bu kitaplara elektronik ortamdan da ulaşılabileceğini ifade etti.

Işık, uluslararası iklim değişikliği müzakereleri kapsamında imzalanmasına karar verilen yeni iklim anlaşmasının 2020 yılı sonrası dünya rejimini ticaret, üretim, teknoloji ve enerji gibi birçok açıdan etkileyebileceğine işaret etti. Işık, bu süreçte tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin gözden geçirilmesini gerektiğini belirtti. 

Bakanlığın iklim değişikliği sürecine hazır olduğunu vurgulayan Işık, bu kapsamda sanayi sektörüne özel gerçekleştirilen "Teknoloji İhtiyaç Değerlendirmesi (TNA)" (iklim değişikliği kapsamında emisyon azaltımına ve iklim değişikliğine uyuma yönelik ulusal teknolojik önceliklerin belirlenmesi) projesinin tamamlandığını kaydetti. Projeyle mevcut durumun ortaya konularak, yapılması gerekenleri belirlediğini ve bu değişimin getireceği maliyetin hesapladığını anlatan Işık, "Türkiye'nin 2030 yılında gerçekleştireceği emisyon azaltımına ilişkin ulusal katkının belirlenmesi sürecinde, sanayi sektörüne ilişkin çalışmalar da TNA projesine dayanılarak hesaplandı. Sektörün mevcut durumu ve güncel gelişmelerin getireceği ekonomik yükler de tespit edildi" diye konuştu.