İSTANBUL

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Florya'daki DHMİ Sosyal Tesisleri'ndeki toplantıda, Atatürk Havalimanı'nda görev yapan gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Atatürk Havalimanı'ndaki genişletme, büyütme ve kapasiteyi artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Birdal, "Yeni İstanbul havalimanı yapılıp Atatürk Havalimanı'nın kapanacağı zamana kadar, bu havalimanının daha iyi çalışabilmesi adına ne lazım geliyorsa hepsi yapılacak" ifadelerini kullandı.

Birdal, Atatürk Havalimanı'ndaki askeri alanda da bazı düzenlemeler yaptıklarını dile getirerek, yaz trafiği başlamadan önce buradaki apronu hava trafiğine açmak istediklerini söyledi.

Atatürk Havalimanı'nda bulunan THY'nin kargo tesislerinin yeni yerine taşınacağını, mevcut binanın yıkılarak, terminalin genişletileceğini ifade eden Birdal, "Apron park yerlerimizde ilk etapta 43 uçaklık ilave park yeri daha yapacağız. Tamamlandığında 61 uçaklık ilave park yeri kazanmış olacağız" şeklinde konuştu.

Sabiha Gökçen'e yeni paralel pist

Orhan Birdal, yolcu yoğunluğu gittikçe artan Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yapılacak yeni paralel pistle havalimanının kapasitesinin artacağını, buradaki uçuş operasyonlarının daha hızlı ve güvenli hale geleceğini belirtti.

Birdal, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin üçüncü havalimanına ilişkin verilen ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurmasının ardından yaşanan gelişmelerle ilgili de şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili birden çok mahkemeye dava açıldı. Bu davalar farklı şekillerde seyretti. Davalardan birinde ÇED raporuna iki noktadan itiraz edildi. Bununla ilgili mahkeme de geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçici olarak neden diyoruz? Çünkü bilirkişi teşkil edildi. Bu bilirkişi raporunu sununcaya kadar ÇED raporuyla ilgili işlem yapılmasını durdurdu. Bizim yaptığımız açıklama ÇED ile ilgili değil. Bizim daha önceki açıklamamız bu ihale süreciyle ilgiliydi. İhale süreci devam ediyor. Çünkü ihalenin safhaları var. Bu ihalenin safhaları halen devam ediyor. Burada herhangi bir kesinti yok. Verilen mahkeme kararının da bu süreçleri önlemeye, engellemeye yönelik bir yanı yok."

Üçüncü havalimanı için dünyanın parmak ısırdığı bir ihale yapıldığını ifade eden Birdal, "Bu boyutta bir ihale ne Türkiye'de ne de dünyada şimdiye kadar yapılmamıştı. Biz bunun gururunu taşıyoruz ve ömür boyu taşımaya devam edeceğiz. Hiçbir ihaleyle ilgili, süreciyle ilgili, bir eksik, yanlış söz konusu değil. Yapılması bu ülke yararınadır. İnşallah yapılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Birdal, üçüncü havalimanı yerine Atatürk Havalimanı'nın genişletilmesi fikirlerinin de daha önce ortaya atıldığını kaydederek, "Eğer Bakırköy'ü, Florya'yı, Sefaköy'ü, Yenibosna'yı haritadan silerseniz Atatürk Havalimanı'nı büyütebilirsiniz. Oysa bu söylediklerimizin gerek topoğrafya itibariyle, gerekse burada oluşmuş şehirleşmenin ortadan kaldırılmasının zorluğu itibariyle ne kadar zor olduğunu herhalde aklı başında herkes değerlendiriyordur" ifadelerini kullandı.