İSTANBUL - Hazine, dün ve bugün düzenlediği ihalelerle nisan ayı borçlanma programını tamamlarken, analistler ihalelerin başarılı bir şekilde sonuçlandığı dile getiriyor.

Hazine, bugün düzenlediği 3 ihaleyle nisan ayı borçlanma programını tamamladı. Gerçekleştirilen 3 ihalenin ardından piyasaya 5 milyar 359 milyon lira borçlanıldı.

Analistler, özellikle 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracının piyasalar tarafından yakından takip edildiğini ifade ederken, ihalede oluşan faizin beklentilerin oldukça altında gerçekleştiğini kaydediyor.

Analistler, iki yıl gösterge tahvilin yeniden ihracında piyasa beklentisinin yüzde 10,17 civarında olduğunu belirtirken, gelen güçlü talebin ardından faizin yüzde 9,95 seviyesinde oluştuğunu ve başarılı bir ihalenin gerçekleştiğini ifade ediyor.

TL'nin dolar karşısında değer kazanmaya başlamasıyla faizlerde aşağı yönlü bir seyir görüleceğini kaydeden analistler, gösterge tahvilin bileşik faizinde söz konusu gelişmelere paralel yüzde 10'lı seviyelerin altına gerilemenin olacağını tahmin ediyor.

Hazine ihalelerinin ardından düşüşünü sürdüren gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,89'a geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi güne yüzde 10,40 seviyesinden başlamıştı.

Hazine, dün düzenlediği 2 tahvil ihalesinde ise piyasaya 5 milyar 364,7 milyon lira borçlanmıştı.

"Gösterge tahvilindeki ihalenin başarılı geçtiğini düşünüyoruz"

Garanti Yatırım Analisti Burak Akyol, Hazine'nin dün ve bugün gerçekleştirdiği ihaleler sonucunda rekabetçi olmayan teklif (ROT) dahil toplamda 10,7 milyar TL borçlandığını belirtti.

Hazine'nin nisan ayının başında gerçekleştirdiği ihale sonucunda da 707 milyon TL borçlanmasıyla beraber toplamda 11,5 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirdiğini aktaran Akyol, şunları söyledi:

"Hazine’nin planladığı iç borç servisi ise 11,3 milyar TL seviyesindeydi. Özellikle bugün gerçekleştirdiği ihaleler sonucunda gösterge niteliğindeki devlet tahviline talep güçlü olurken, ROT dahil toplamda 10 milyar TL'lik bir talebe karşılık ROT ve kamu satışı dahil 1,8 milyar TL'lik bir satış gerçekleştirildi. İhale öncesi tahmin edilen bileşik faiz oranı yüzde 10,17 seviyelerindeyken güçlü talepler sonrası ortalama bileşik faiz yüzde 9,95 seviyesinde oluştu.

Buradan gösterge tahvilindeki ihalenin başarılı geçtiğini düşünüyoruz. Bugün gerçekleştirilen diğer ihalelerde ise 10 yıllık devlet tahviline ROT dahil 6,5 milyar TL'lik nominal teklife karşılık, ROT ve kamu satış dahil  2,3 milyar nominal satış gerçekleştirilirken piyasa ihalesi sonrası ortalama bileşik faiz yüzde 9,43 seviyesinde oluştu. Bu tahvil için beklenti yüzde 9,45 bileşik faiz seviyesindeydi. Değişken faizli devlet tahvili için ise 860 milyon nominal teklife karşılık 572 milyon nominal net satış gerçekleşti."

Güçlü gösterge tahvil ihalesi sonrası yüzde 10'un üzerinde olan gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9,91'e gerilediğini aktaran Akyol, dolar/TL'nin de gevşemesi ile birlikte faizlerde bir miktar daha geri çekilmenin görülmesini beklediklerini dile getirdi.

Akyol, dolar/TL'deki gevşemenin devam etmesi ile birlikte gösterge tahvilin bileşik faizinde genel beklentilerinin yüzde 10 seviyesinin altına doğru olacağını vurguladı.

"Gösterge faizde yüzde 9,75 bileşik seviyesinin hedefleneceğini düşünüyoruz"

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge konuya ilişkin değerlendirmesinde, ihale sonuçları başarılı olduğunu söyledi.

Özellikle 2 yıllıkta gerçekleşen faizin beklentinin oldukça altında olduğunu vurgulayan Tözge, "Kurdaki rahatlamayı da hesaba katınca ihale baskısının ortadan kalkmasıyla 10 yıllıkta yüzde 9, 2 yıllıkta ise yüzde 9,75 bileşik seviyesinin hedefleneceğini düşünüyoruz" dedi.