Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıklarda diğer gıdalarda olduğu gibi etiketleme sisteminin olmadığını, bunun da çeşitli sorunlara yol açtığını söyledi.

Balıkların denizden mi avlandığı, çiftlikte mi üretildiği, hangi denizden, ne zaman toplandığı konularında bilgi bulunmadığını ifade eden Gözet, tüketicinin balığı yalnızca cinsini görerek satın alabildiğini hatırlattı.

Gözet, balıkçılık sektöründe "numaralandırma sistemi" önerisinde bulunarak, bu sayede satış yerlerinin de otomatik denetlenebileceğini bildirdi.

Talat Gözet, "Tüketici yediği balıktan dolayı bir rahatsızlık yaşarsa balığın geriye dönük kaydı çıkartılarak, sağlık sorununun neden kaynaklanmış olabileceği ortaya çıkartılabilecek." diye konuştu.

Balıkları tek tek etiketlemenin zor olması nedeniyle balıkların yüklendiği kasaların numaralandırılabileceğini anlatan Gözet, adet olarak toplanan ve çiftliklerde üretilen büyük balıklara ise tek tek etiketleme yapılabileceğini bildirdi.

Gözet, böylece av kaçakçılığının da önüne geçilebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Diyelim ki, herhangi bir semtte, bir balık satıcısı halden veteriner hekimlerin denetiminden geçen balıkları değil de kaçak avlanılan balıkları satıyor. Etiketleme sistemine ait numaralar olmadığı için o balıklar satılamayacak. Çünkü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri dükkanı denetlemeye gittiğinde numaralı sistemi görmeyince gerekli cezai işlemi uygulayacak."

Denizlerden toplanan balık miktarının her yıl azaldığının altını çizen Gözet, şunları kaydetti:

"Balık miktarı azaldıkça fiyatları yükseliyor. Her ne kadar 'çiftlik balığı' dediğimiz kültür balıkçılığımız gelişse de ana unsur denizlerden toplanan balıklardır. Bizim isteğimiz etiketleme ve numaralandırma sistemi getirilerek, vatandaşımızın yediği balığın tüm seceresini bilmesidir. Vatandaşımız, çiftlik ortamında üretilen balıkla 'Denizden yeni topladık, getirdik' diye kandırılabiliyor. Numaralandırma ve etiketleme sistemi bu tür aldatmaları ortadan kaldırır. Numara sistemi şöyle olabilir: Ülkemizde yetiştirilen tüm balık çeşitlerine ayrı ayrı numaralar, harfler verilebilir. Denizlerimiz de bir numarayla kodlanabilir. Halin ismine ve kasaya ayrıca numaralar verilebilir. Örneğin, Karadeniz'de yakalanan hamsinin kodu 1, Karadeniz'in kodu 2, Trabzon'daki balıkçılık halinin kodu 3 gibi. Etiketleme sistemi yalnızca denizlerde toplanan balıklar için değil, çiftlik ortamında üretilenler için de geçerli olmalıdır."