ANKARA - Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) Genel Müdürü Kjetil Tungland, Güney Akım Boru Hattı Projesiyle ilgili gelişmelerin TAP’ı etkilemeyeceğini belirterek, “Güney Akım olsa da olmasa da TAP projesi ilerlemeye devam ediyor” dedi.

Tungland, Rusya’nın, Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin rotasını Türkiye’ye çevirmesini AA muhabirine değerlendirdi.

“Avrupa’daki pazarımız ve Azerbaycan’daki gazımız hazır durumda, biz aradaki bağlantıyı kuruyoruz” diyen Tungland, TANAP gibi TAP’ın da Güney Gaz Koridoru Projesinin bir ayağı olduğunu anlattı.

TANAP’la yürüttükleri işbirliğinin son derece verimli olduğuna işaret eden Tungland, TAP ve TANAP’la Güney Gaz Koridorunun Avrupa’nın enerji güvenliği için büyük önem taşıyan projeler olduğunu savundu.

Tungland, Güney Akım için düşünülen yeni rotayla ilgili Avrupa yasaları kapsamında TAP’a üçüncü tarafların erişimi olacağına dikkati çekerek, “Boru hattı sistemimiz her firmaya açıktır. TAP’ın yüzde 50’si Azeri gazı taşırken, diğer yarısı Avrupa yasaları kapsamında herkese açık olacak. Sistemimize Rus gazı girme ihtimali projemizi etkilemez” diye konuştu.

TANAP'ın devamı olan TAP, Azerbaycan doğalgaz yataklarıyla Avrupa pazarı arasında direkt bağlantı kuracak. TAP, gazı Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi'ne, oradan İtalya'nın güneyine, İtalya'dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaştırılacak.