BURDUR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Hazirana kadar Türkiye için egemen bağımsız bir ülkenin kabul etmemesi gereken Gümrük Birliği Anlaşması'nı yeniden müzakereye açıyoruz" dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odasında (BUTSO) düzenlenen toplantıya katılan Zeybekçi, burada yaptığı konuşmada, Burdurlu iş adamlarını, Denizli'nin başarılı iş adamları ve esnafı olarak gördüklerini ifade etti.

Gümrük Birliği Anlaşması'nı yeniden müzakereye açıyoruz

Geçen hafta Türk müteahhitlerinin Körfez'de çok büyük bir ulaşım projesinde 4, milyar dolar civarında bir proje aldıklarını anlatan Zeybekçi, "Daha 3 gün önce Kafkaslar'da enerjiyle ilgili Türk müteahhitleri 2 milyar dolar civarında yeni bir iş aldı. Bunu istemiyorlar. Bunun olmasından rahatsız oluyorlar. Çünkü Türkiye, tam bağımsız bir ülke haline geliyor" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomisinin, borçlarının milli gelire oranının AB'ye üye 28 ülkenin 25'inden daha iyi olduğunu vurgulayan Zeybekçi, şöyle devam etti:

"AB'ye üye 28 ülkenin ekonomi ve ticaret bakanı ve heyeti ile beraberdim. Adamları Gümrük Birliği Anlaşması'ndan dolayı öyle bir sıkıştırdım ki... 3 defa bir araya geldik. Şimdi dördüncü kez bir araya geleceğiz. Hazirana kadar Türkiye için egemen bağımsız bir ülkenin kabul etmemesi  gereken Gümrük Birliği Anlaşması'nı yeniden müzakereye açıyoruz. Yeniden masaya koyuyoruz. Şunu söyledi adam bana. Dedi ki, 'AB için Türkiye'nin şu anda borçlanma yapısı itibarıyla yakaladığı oranlar, biz bunu ancak hayal edebiliriz'. İnanın gurur duydum. Onun için bu kriz isteyenler var ya, memlekette ekonomik kriz, siyasi kriz, demokrasi, hukuk krizi çıksın isteyenler var ya, avucunu yalarlar."

Demokrasi dışı yoldan ne geçiyorsa ona binmeye çalışıyor

Bazı şeyleri 30 Mart'tan sonra açıklayacağını dile getiren Zeybekçi, "17 Aralık'ta bu millete bir daha saldırdılar, bir daha çullandılar. 24 Aralık'ta bir savcı, 32 çuval dolusu belgeyi mahkemeye verdi, bin 5 sayfa. Kaç günde okursunuz bunu, kaç günde anlar ve karar verirsiniz. 15 dakika sonra karar geldi" diye konuştu.

Türk siyasetinin güçlü muhalefet üretemediği ifade eden Zeybekçi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yüzde 51-52 AK Parti, en yakın ne? Yüzde 27-28 ile CHP. Taraflı tarafsız herkese soruyorum? Samimi cevap versinler. CHP'nin önümüzdeki 5, 10, 15, 20 yılda tek başına iktidara gelme ihtimali var mı? Yok. İşte problem bu. Türkiye dar bölgeli, iki turlu, iki parlamentolu, adına ne derseniz deyin, Başbakan deyin, cumhurbaşkanı deyin, devlet başkanı deyin. İkinci turda en son kalan iki parti veya iki kişi biri yüzde 51 alır, öteki yüzde 49 alır. Yüzde 49 alan hep şunu der: 'Bir dahaki sefere ben bunu kesin yenerim'. Ümidini kesmez, ümitsizlik içine düşmez. Şu andaki problem, muhalefetin ümitsizlik problemidir. Yok olma, silinme sendromudur. Onun için demokrasi dışı yoldan ne geçiyorsa ona binmeye çalışıyor."