ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mersin'de GDO'lu olduğu iddiasıyla el konulan çeltikle ilgili son durumun sorulması üzerine Mehdi Eker, şunları kaydetti:
"Türkiye, son 10 yıl içerisinde pirinç üretimini 219 bin tondan 540-550 bin tona çıkardı. Türkiye'nin ihtiyacı da bu kadar. Hiçbir şekilde GDO'ya izin vermiyoruz. Vatandaşlarımızın kafasını karıştırmaya, üreticilerimize zarar vermeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Dünyada ticarete konu GDO'lu pirinç üretimi söz konusu değil. Türkiye'nin GDO ile ilgili mevzuatı sıfır toleranstır. AB ülkelerinde GDO'lu gıdalara yer yer izin verilmesi nedeniyle bulaşma oluyor. İnsan gıdasında sıfır tolerans olması nedeniyle bulaşma eşiği bizim mevzuatımızda yok."

Laboratuvarlarda yapılan "var-yok" analizinde zerre kadar GDO olsa bile belirlendiğini kaydeden Eker, daha sonrasında ise gen kaynağına ilişkin çalışma yapıldığını belirtti.

Bakanlığın GDO'nun bütün türlerini, tiplerini ve miktarını tayin edebilecek uluslararası akreditasyona sahip 2 laboratuvarı bulunduğunu anlatan Eker, 7 tane de miktar tayini ve "var-yok" analizi yapabilecek akredite laboratuvarları bulunduğunu söyledi. Eker, Bakanlığın laboratuvarlarıyla ilgili şüphe uyandıracak beyanatlardan kaçınmak gerektiğine dikkati çekti.

"Fiyat artışı söz konusu değil"

Bazı televizyon kanallarında "GDO'ya ilişkin olaylar nedeniyle pirinç fiyatlarının arttığı" yönünde iddialara yer verildiğini anlatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu da doğru değil. TMO piyasayı takip ediyor. Son bir hafta içerisinde Osmancık pirincinin tonu 2 bin 200, baldo pirincin tonu 2 bin 890 liradan işlem görüyor. Herhangi bir fiyat artışı söz konusu değil. Bunlar tamamen spekülatif. Türkiye'de yeteri kadar sağlıklı, hijyenik ürün bulunmaktadır. Bu konuda vatandaşımızın kafasını bulandırmaya, yediği içtiği ile sorunlu hale getirmeye dönük beyanatlar yapılmamasını diliyorum. Çünkü bu çok yanlış bir şey. Bizim temennimiz bilen kişilerin, konu uzmanlarının konuşmasıdır."