İSTANBUL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Karadeniz Holding'in yeni enerji gemilerini uğurlama töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BOTAŞ'ın, Gazprom Export ile imzaladığı Mavi Akım Anlaşması ile yılda 16 milyar metreküp ve Batı Hattı anlaşmasıyla da 4 milyar metreküp olmak üzere yılda 20 milyar metreküplük bir doğalgaz alımı yapıldığını hatırlatan Alaboyun, uluslararası anlaşmaların her iki tarafa da haklar verdiğini anlattı.

Alıcı olarak fiyat indirimi konusunda indirim istediklerini ifadade eden Alaboyun, şöyle konuştu:

"İndirim istedik, bunu indirime Rus tarafından da mutabakat sağlandı ilk başta. Kontratın bize vermiş olduğu süre müzakereler bittiği halde içinde bu anlaşmalar imzalanmadı. Belli süre içinde bizim tahkime gitme zorunluluğumuz var, bu kontratlardan kaynaklanıyor. Gazprom'u tahkime götürdük. Muhtemelen bundan sonra da tahkim karar verecek. Aslında son 11 aydır yoğun yazışmalar devam ediyordu fakat buna bir cevap alamadığımız için biz de bize kontrat tarafından verilen yasal süre içerisinde tahkime gittik. Yani şu anda Rusya ile doğalgaz konusunda tahkimdeyiz."

Doğalgaz kesintisi spekülasyonlarına mahal vermeyeceklerini belirten Alaboyun, "Burada hiçbir kesinti olmadı. Biz bir müşteriyiz, Rusya da bizim için iyi bir tedarikçi" diye konuştu.

"Üçüncü nükleer santrali müsaade etsinler memleketim Aksaray'a yapayım"

Üçüncü nükleer santralin yeri için yapılan tartışmalara değinen Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali'ne dahi henüz başlanmadığını anımsatarak, "Ayıplı bir iş yapmıyoruz, kusur işlemiyoruz ki yerini saklayalım. Türkiye'ye yapılacak, Yunan adalarına yapmayacağız bunu. Müsaade etsinler memleketim Aksaray'a yapayım ben bunu, hiç olmazsa iş ve istihdam orada sağlansın" diye konuştu.

BOTAŞ: Fiyat revizyonu için tahkim süreci başlatıldı

Öte yandan, BOTAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde Rusya’dan alınan doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecinin başlatıldığı bildirildi.

BOTAŞ ve Gazprom Export arasında yapılan uzun dönemli uluslararası doğalgaz alım satım anlaşmalarının, taraflara belli periyotlarda anlaşma fiyatını revizyon hakkı tanıdığı ifade edilen açıklamada,  şunlar kaydedildi:

"BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde, Rusya’dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export’a 26 Ekim 2015'te yazılı o