ANKARA 

Angora Gaz Genel Müdürü Gökhan Yardım, "Gazprom, Türkiye ile Rusya arasında yürütülen doğalgaz pazarlığında baskıyı arttırarak elini güçlendirmeyi hedefliyor" dedi.

Rus enerji firması Gazprom, Türk doğalgaz ithalat firmalarına ocak ayından itibaren sattığı her bin metreküp doğalgaz için fiyatını 68 dolar arttırdı.

Bir dönem BOTAŞ genel müdürlüğü de yapan Yardım, Gazprom’un doğalgaz ithalatçılarına yaptığı zammı AA muhabirine değerlendirdi.

Gazprom'un elini güçlendirmek için fiyatları arttırdığını anlatan Yardım, "Rus enerji firması Gazprom, Türkiye’deki doğalgaz ithalatçılarının gaz alış fiyatlarını yükselterek, Türkiye ile Rusya arasında yürütülen doğalgaz pazarlığında baskıyı arttırarak elini güçlendirmeyi hedefliyor" diye konuştu.

Rusya, önceki yıl 340 dolar olan bin metreküp doğalgazın fiyatını, özel şirketlerle imzaladığı protokol doğrultusunda yüzde 10 azaltarak 306 dolara indirmişti.

Bu yılın ocak ayında sona eren protokole göre, Gazprom yaptığı yüzde 10’luk indirimi geri çekip, geçen yıl indirim yaptığı 340 dolarlık fiyatı yüzde 10 daha yükseltti. Böylece, doğalgaz ithalat firmaları bin metreküp doğalgazı Gazprom’dan 374 dolara almaya başladı. Söz konusu artışla birlikte firmalar Gazprom’a ocak ayında ilave 60 milyon dolarlık ödeme yaptı.

Toptancılar 50 doların üzerinde zarar ediyor

BOTAŞ tarafından belirlenen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) onayladığı tarifeye göre, doğalgaz toptancısı firmalar, yedi ithalatçı firmadan aldıkları gazı sanayi kuruluşlarına 323-350 dolar bandında satabiliyor. Bir başka ifadeyle, Türkiye’deki 30’a yakın toptancı firma, sattıkları her bin metreküp doğalgazda yaklaşık 24 ila 51 dolar arasında zarar ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, aralık ayında Türkiye’ye satılan doğalgazda yüzde 6 indirim yapabileceklerini söylemişti. Türkiye ise, bu oranın üzerinde bir indirim alabilmek için görüşmelerini sürdürüyor.