Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarına yönelik not indirim kararının, Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden kredi notunun metodoloji değişikliği nedeniyle "BBB"den "BBB-"ye düşürülmesine bağlı olarak alındığı bildirdi. 

Fitch Ratings; Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, Türkiye Kalkınma Bankası, Takasbank, Türkiye Sinai Kalkınma Bankası ve Türkiye İhracat Kredi Bankası'nın (Eximbank) yerli para biriminden uzun vadeli kredi notlarını "BBB"den "BBB-"ye çekti.

Ayrıca, yabancı sermayeli bankalardan Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Burgan Bank, ING Bank, Finansbank, Alternatifbank, ICBC Türkiye ve Türk Ekonomi Bankasının yerli para biriminden uzun vadeli kredi notları "BBB+"dan "BBB"ye revize edildi.

Fitch Ratings, adı geçen bankaların yabancı para biriminden kredi notlarını değiştirmezken, kredi görünümlerini de "durağan" olarak belirledi.

Derecelendirme kuruluşu, 19 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.

Fitch Ratings'in Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 23 ülkeye ilişkin metodoloji değişikliği ise 22 Temmuz'da duyurulmuştu.