İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, dünyadaki gelişmiş piyasaların en fazla 1 ya da 2 gün kapalı olduğunu belirterek, "Dünyada piyasaların kapalı olduğu günler son derece sınırlıdır. İstanbul Finans merkezi bağlamında Türkiye'de finans sektörünün mesai düzenini değerlendirmek gerekiyor" dedi.

AA muhabirinin piyasalarda işlem saatleri ve tatil takvimine ilişkin sorularını yanıtlayan Turhan, Vadeli işlem sözleşmelerinin daha uzun süre yapılabilmesi konusunda çeşitli çalışmalarının bulunduğunu açıkladı.

Turhan, " Vadeli işlem sözleşmelerinin daha uzun sürelerle yapılması konusunda biz de düşünüyoruz. Doğrudur, burada birkaç hassas dengeyi birden değerlendirmemiz lazım. Yatırımcı daha uzun süreli işlem yapmak talebinde bulunuyor. Biz bunları değerlendiriyoruz" dedi.

İşlem saatlerinin konusundaki tartışmaların tatil sürelerine de dikkati çektiğini bildiren Turhan, "Şimdi Kurban Bayramı olunca neredeyse bir hafta piyasa tamamen kapalı. Tabii bu arada birtakım gelişmeler olabiliyor. Yatırımcılar pozisyonlarını buna göre düzenleyemiyor" diye konuştu.

Finans piyasaları genelinde tatil süreleriyle ilgili bir değerlendirme sürecine girilmesi gerektiğini aktaran Turhan, "İşte burada İstanbulFinans Merkezi Projesi bağlamında Türkiye'de finans sektörünün mesai çalışma düzenini bir değerlendirmek gerekiyor. Acaba Kurban Bayramı'nda bütün finans sektörünün 4 gün tatil yapması doğru mu? Veya kanunen resmi tatil olmayan ama piyasaları kapattığımız çeşitli günler var. Dünyada genel olarak baktığınız zaman piyasaların kapalı olduğu günler son derece sınırlı. Onlar da 1 gün, bilemediniz 2 gün oluyor en fazla. Yani genellikle arka arkaya 2 günden fazla piyasaların kapalı olduğu bir uygulama yok" ifadelerini kullandı.

İşlem saatleri ve piyasaların tatil olacağı günlere ilgili paydaşların katılımıyla karar verilebileceğini dile getiren Turhan, "Buna biz Borsa olarak tek başımıza çözüm getiremeyiz. Konunun çalışma ve iş hukukuyla ilgili yönü de var. Ama şu kadarını söyleyebilirim, biz bu durumun farkındayız ve bunu da piyasaların gelişimine katkı sağlayacak şekilde işlem saatlerini nasıl yeniden düzenleyebiliriz konusunda sürekli çalışıyoruz. Bakın son 2 senede seans saatlerinde birçok değişiklik oldu" değerlendirmesini yaptı.