İSTANBUL 
Capital Economics Kıdemli Küresel Ekonomist Andrew Kenningham, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faiz oranının 2016 yılında yüzde 2 seviyesine yaklaşabileceğini belirtti.

2016 yılı küresel ekonomik tahminlerine ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kenningham, 2016'da gelişmiş ülkelerin ekonomik iyileşmelerini istikrarlı bir şekilde sürdürebileceğini ancak Avro Bölgesi ve Japonya'nın ABD ve İngiltere'nin biraz gerisinde kalabileceğini ifade etti.

ABD'de enflasyon artışının hızlanabileceğini ancak diğer ekonomilerde hedeflenen seviyenin altında kalabileceğini aktaran Kenningham, bundan dolayı küresel çapta para politikası uygulamalarının her ekonomide farklı olabileceğini dile getirdi.

"ABD'de enflasyon toparlanabilir"

ABD'de büyümenin 2016'da yüzde 2 civarında gerçekleşebileceğini vurgulayan Kenningham, bu büyümeyle çalışan ücretleri ve enflasyonda sert yükselişler görülebileceğini, parasal sıkılaşmanın devam edebileceğini, düşük petrol fiyatları ve güçlü dolardan kaynaklanacak deflasyon şoklarının azalabileceğini kaydetti.

Kenningham, oluşabilecek bu koşullar sonrası Fed'in politika faiz oranını beklenenden fazla artırabileceğini dile getirerek, politika faiz oranının 2016 yılında yüzde 2 seviyesine yaklaşabileceğini belirtti

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faaliyetlerine de değinen Kenningham, bankanın 2016 yılında parasal genişlemenin miktarını artırabileceğini ifade etti.

Çin ekonomisinde yükseliş seyri

Kenningham, Çin'deki yatırımcı güveninin aşağı yönlü olmasına rağmen, ülke ekonomisinin 2016'da toparlanacağı ve yükselişe geçeceği öngörüsünde bulundu. Ülkedeki aşırı borçlu firmaların endişeye sebep olduğunu anlatan Kenningham son aylarda kredi büyüme hızının arttığını vurguladı.

Çin Merkez Bankası'nın (PBoC), parasal teşvikte bulunabileceğini kaydeden Kenningham, bankanın yuanı ticaret ağırlıklı döviz kurunda sabit tutacağını ifade etti.

"Petrol fiyatlarında düzelme görülebilir"

Kenningham, 2016'da petrol fiyatlarında toparlanma görülebileceğini dile getirdi. Brent petrolün varil fiyatının 40 doların altında seyrettiğini anımsatan Kenningham bu düşüşün daha fazla devam etmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Güçlü küresel taleple beraber petrol fiyatlarında iyileşme görülebileceğini anlatan Kenningham, Çin'in toparlanması durumunda değerli metal fiyatlarında da toparlanma olabileceğini vurguladı.