WASHINGTON - ABD Merkez Bankasının (Fed) haziran toplantısına ait tutanaklar, Fed yetkililerinin bir sonraki faiz artışının zamanlaması konusunda ikiye ayrıldıklarını gösterdi.

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 14-15 Haziran’da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı.

FOMC üyelerinin politika faizini oy birliğiyle sabit tutma kararı aldığı toplantının tutanaklarına göre, üyeler gelecek faiz artırımı konusunda görüş birliği sağlayamadı.

"Güvercinler" sesini yükseltti
İngiltere'deki Avrupa Birliği referandumundan sekiz gün önce biten toplantının tutanaklarında, şu ifadelere yer verildi:

“Üyelerin çoğu, ciddi ekonomik ve finansal şoklar yaşanmaması ve gelen verilerin büyümenin toparlandığını, istihdamın tam istihdam hedefine yönelik ilerlemeyi sürdürecek hızda arttığını ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağını teyit etmesi durumunda faiz artışına gidilmesinin uygun olacağını öngördü.”

"Şahin"lerden kademeli normalleşmeyi zora sokar değerlendirmesi
Buna karşın, ülkedeki istihdam artışının mayısta son 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ekonomiye yönelik belirsizliği artırdığı vurgulanan tutanaklar, bazı üyelerin ABD ekonomisi hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Tutanaklarda, şunlar kaydedildi:

“Bazı üyelerse, ekonomik şartların yakın vadede faiz artışına izin vereceğinden emin değillerdi. Bu üyelerden birkaçı ekonomik görünüme ve iş gücü şartlarına yönelik aşağı yönlü risklerin yanı sıra potansiyel küresel ekonomik ve finansal şoklara işaret etti. Ayrıca, bazı üyeler, anket bazlı enflasyon beklentilerindeki ve denge enflasyon oranındaki düşüşlerin genişlemeci para politikasının bir süre daha sürdürülmesini gerektirdiğini savundu.”

Faiz artışını destekleyen "şahin" FOMC üyeleri ise faizi yeniden artırmak için gereğinden uzun süre beklenmesinin kademeli normalleşmeyi zora sokacağı değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar, üyeler arasındaki görüş ayrılıklarını açıkça yansıtan tutanakları, faiz artışını ertelemek isteyen "güvercin" üyelerin sesini yükselttiği şeklinde değerlendirdi.

Tutanaklarda, ayrıca birkaç üyenin toplantı sırasında Fed'in ekonomik görünüme ilişkin görüş ve güveninin kamuoyuna etkili şekilde iletilmediği eleştirilerinde bulunduğu kaydedildi.