BURSA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bugün gerek hazinenin gerek özel sektörün gerekse tüketicinin katlandığı faiz, kabul edilebilir değildir. Onun için yıllık bazda faiz oranlarının cesaretli bir şekilde aşağı yönde çekilmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Zeybekci, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen "Bursa Sanayicileriyle Yuvarlak Masa Toplantısı" öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimleri ve indirim beklentileri"ne ilişkin sorusu üzerine Zeybekci, 2015 yılının temmuz ayı ortasına kadarki döneme bakıldığında Türkiye'de enflasyon beklentisinin yüzde 7'nin altında, yüzde 6,5'ler seviyesinde olduğunu hatırlattı.

Faizin şu anki seviyelerinin üretim, kalkınma ve istihdam için iyi olmadığını vurgulan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bugünden itibaren 2015 yılı temmuz vadeli bir kredi kullandığınız zaman, faiz maliyetini şirket olarak veyahut da kişi olarak tüketici kredisi olarak katlanmaya kalktığınız zaman bugün piyasanın rayiç faizi yüzde 14-15'ler seviyesinde. Yani gelecekle ilgili beklenti enflasyonunun yüzde 7'nin altında olduğu bir gelecek yılla ilgili bir öngörüde yüzde 100'ün üzerindeki bir faiz, katlanılabilir değildir. Bu, üretim için kalkınma için istihdam için büyüme için iyi değildir. Bu, ülkemizin refahın tabana yayılmasıyla ilgili beklentilerimiz açısından da iyi değildir. Onun için altını çizerek hep şunu söylüyoruz; ülkemizin gelecekle ilgili beklentileri son derece yüksektir."

"Enflasyonla ilgili beklentilerimiz son derece iyidir"

Zeybekci, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD), Türkiye raporunu açıkladığını anımsattı.

Türkiye ile ilgili büyüme beklentisini, Dünya Bankasının yüzde 2,4'ten 3,5'e, OECD'nin de yüzde 2'lerden 3,3'e çıkardığını dile getiren Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan 3-4 ay önce söylediğim bir söz vardı, sizlere ve sizlerin huzurunda milletimize ve Türkiye'deki ekonomiyle ilgili tüm otoritelere; 'Türkiye'nin büyümeyle ilgili beklentilerini aşağı yönde revize edenler, yıl ortası geldiğinde bunu tıpış tıpış yukarı yönde revize edecekler' demiştim. Türkiye böyle bir ortamı yaşıyor şu anda, böyle pozitif gelişmeleri yaşıyor ve gelecekle ilgili bir yıl sonrayla ilgili beklentilerimiz de son derece pozitiftir. Yani enflasyonla ilgili beklentilerimiz son derece iyidir. Yani bir yıl sonra, 2015 yılı ortası itibarıyla söylüyorum, yüzde 6'lı rakamlarla bir enflasyonun olacağı bir ortamda faiz, yani bir yıl sonrayla ilgili bugün gerek hazinenin gerek özel sektörün gerekse tüketicinin katlandığı faiz, kabul edilebilir değildir. Onun için yıllık bazda faiz oranlarının cesaretli bir şekilde aşağı yönde çekilmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz."

"Dış ticaret açığımız düştü"

Yüksek faizin maliyet yönünde bir etkisi olduğuna dikkati çeken Zeybekci, bunun Türkiye'de maliyet enflasyonuna yol açtığını anlattı.

Zeybekci, yüksek faizin, enflasyonun aşağı çekilmesinde de etkisi bulunduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Yüksek faiz, Türkiye'de istemediğimiz, sorun yaratan sıcak parayla ilgili de cazibe merkezi haline geliyor. Dolayısıyla Türkiye'ye gelen bu sıcak paranın TL'ye gösterdiği, TL'ye talebin artması durumunda yine aşırı değerli bir TL, ihracatı teşvik edici ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı bir TL, dolar kuruna maalesef imkan vermiyor. Yani mevcut durumun, dediğimiz yönde faizi aşağıya doğru çekerek, kurların da bu seviyede, 2,10 dolar kurundan bahsediyorum TL bazında, 2,10-2,20 aralığında bu seviyeler Türkiye'de ihracatı artırıcı ithalatı daraltıcı veya sabit tutucu, dış ticaret açığımızı mesela şu anda ilk 5 ayda yüzde 30'un üzerinde dış ticaret açığımız düştü. Yine aynı seviyede cari açığımız da otomatik olarak bu seviyede düştü. Bütün bunlar tabii ki dönüp dolaşıp geldiği zaman pozitif beklentilerimiz ve faizle ilgili düşüş beklentilerimizi de artırıyor."

"Faiz indiriminde kabul edilebilir bir seviyeden bahsedilebilir mi?" sorusunu da yanıtlayan Zeybekci, "Mesela en son düşüş 0,75 değil, beklentimi şahsi olarak söylüyorum, 1,5 olmalıydı" ifadesini kullandı.

Zeybekci, bir basın mensubunun, otomotivde iç pazardaki yüzde 25'lik düşüşe ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine, "İç piyasanın daralmasından, bu kadar hızlı bir şekilde daralmasından memnun değiliz. Onun için iç piyasanın canlanmasıyla ilgili tedbirlerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Bankalar Birliği yöneticileriyle toplantı

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin Irak'a ihracatındaki düşüşün hatırlatılması üzerine, bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Gerek Gaziantep'te gerekse Adana ve İstanbul'da, Irak'ta iş yapan bütün kuruluşların yetkilileriyle görüştüklerini bildiren Zeybekci, şöyle dedi:

"Yarın sabah, ilk defa duyuruyorum bunu, Türkiye Bankalar Birliği ile Irak'la ilgili bir toplantımız da olacak. İlk haziranda yaşadığımız o yüzde 21'lik düşüşü öncelikle sabitlememiz ve ondan sonra tekrar kaybettiklerimizi geri kazanmakla ilgili çalışmalarımız var. Taşımayla ilgili sıkıntımız var. Ödemelerle ilgili biraz flu bir alan var, onları da çok kısa bir sürede düzelteceğimize inanıyorum. Irak, bizim için birinci öncelikli gelişme potansiyeli en yüksek pazardır. Bu özelliğine yakışır şekilde önem veriyoruz şu anda."

Zeybekci daha sonra BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve çok sayıda iş adamının katılımıyla basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya geçti.