ANKARA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sheraton Otel'de düzenlenen EXPO 2020 İzmir Resepsiyonu'nda, İzmir'in EXPO 2020'ye adaylığının açıklanmasının ardından birçok hazırlığın yapıldığını söyledi.

Bakan Yıldırım, EXPO 2020'nin kazanılması halinde yapılacak tüm işleri bildiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Kısacası bu, sadece İzmir'in projesi değil, projeyi ulusal düzeyde önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Açıkçası EXPO'yu kazanacağımızdan oldukça iddialıyız. Bunun arkasında 4 milyonluk İzmir şehrimiz var. Onun da ötesinde bölgede 8 vilayetimiz de bu projeye kenetlenmiş durumda, odaklanmış durumda. O yüzden sadece İzmir'i ilgilendirmiyor, tüm Ege kentlerini ilgilendiren bir proje olduğunu söyleyebiliriz.
8 bin 500 yıllık tarihiyle onlarca uygarlığa ev sahipliği yapan, bir kültür şehri olmasının yanında İzmir, turizmde de sanayide de son yıllarda atağa geçmiş durumdadır. Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, dünyada en hızlı büyüyen 4 şehirden biri İzmir'dir. Dolayısıyla İzmir, EXPO'ya bu haliyle çok önemli bir katma değer ilave edecektir.''

İzmir'de birçok alanda tamamlanan ve devam eden çok sayıda proje olduğunu belirten Yıldırım, ''Şu anda devam eden projelerin tutarı yaklaşık olarak 18 milyar dolar ve EXPO organizasyonunun yapılacağı 2020'ye kadar gerçekleşecek proje tutarı 30 milyar doları aşmaktadır'' dedi.