ANKARA

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eşitsizlikleri azaltmayla büyümenin, birbiriyle tutarsız hedefler olmadığını belirterek, "İyi kurgulanmış politikalarla hem büyümeyi artırabilir hem de eşitsizliği azaltabilirsiniz. Nitekim son 13 yılda Türkiye, bunu başarabilen ülkelerden biri oldu" dedi.

Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, G20 Toplantıları kapsamında Sheraton Otel'de gerçekleştirilen Hazine ve Çalışma Bakanları Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

Geçen yıl 1 Aralık'ta devralınan G20 platformunun dönem başkanlığını başarılı şekilde sürdürdüklerini belirten Yılmaz, G20'nin, küresel ekonomik konuların ele alındığı en temel platform olarak kabul edildiğini ifade etti.

Küresel kriz sırasında kriz yönetimi alanındaki ehliyetini ispat eden G20'nin, etkili bir politika koordinasyonu platformu olarak ön plana çıktığını dile getiren Yılmaz, "Bu kapsamda G20 Dönem Başkanlığımız, küresel ekonomik işbirliğinin temel platformuna liderlik yapma ve dünya ekonomisi için kritik önem taşıyan konuların tartışılmasında yönlendirici olma sorumluluğunu omuzlarımıza yüklemektedir" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, özellikle son dönemlerde küresel piyasalarda yaşanan çalkantılar ve bunun geleceğe yönelik getirdiği endişelerin, G20 platformunun bu yılki oturumlarını ve zirvesini çok daha önemli hale getirdiğini kaydetti.

Bu sorumluluğun bilincinde olarak, G20 Dönem Başkanlığı için uzun süredir yoğun bir mesai harcadıklarını aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Geride bıraktığımız süreçte, kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz önceliklerimize yönelik çok önemli ilerlemeler kaydettik. Gerçekleştirdiğimiz ve düzenleyeceğimiz toplantılar sonucunda G20 Bakanları olarak, Antalya'da gerçekleşecek olan G20 Zirvesine girdi olacak çalışmalarımıza son halini vereceğiz. Bu vesileyle Başbakan Yardımcılığı görevini devraldığım Sayın Ali Babacan'a ve tüm ekibine çok teşekkür ediyorum."

"Dünyada eşitsizlikler artıyor"

Toplumun tüm kesimlerinin ekonomik büyümeden ve gelir artışından yararlanmalarının sürdürülebilir kalkınmanın ve kapsayıcı büyümenin ön koşullarından birini oluşturduğunu belirten Yılmaz, birçok G20 ülkesinde ücretlilerin milli gelirden ve büyümeden aldıkları payın düşüş gösterdiğini söyledi.

Yılmaz, genel anlamda eşitsizliklerin dünyada arttığına işaret ederek, bu durumun hem sosyal adaletsizliği artırdığını hem de toplam talebin düşmesine yol açarak ekonominin canlanmasını engellediğini ifade etti.

Eşitsizlikleri azaltmayla büyümenin, birbiriyle tutarsız hedefler olmadığını vurgulayan Yılmaz, "İyi kurgulanmış politikalarla hem büyümeyi artırabilir hem de eşitsizliği azaltabilirsiniz. Nitekim son 13 yılda Türkiye, bunu başarabilen ülkelerden biri oldu. Türkiye son 13 yılda yüzde 5'e yakın büyüme performansı sergilerken, bir taraftan da yoksulluğu ve gelir adaletsizliğini azaltmayı başardı. Önümüzdeki yıllarda da bu politikalarımıza aynen devam etmeyi öngörüyoruz" diye konuştu.

Bakan Cevdet Yılmaz, sadece büyüme rakamlarına odaklanarak, insanların refahını göz ardı etmenin, bazı önemli sorunların birikmesine ve çözümünün daha güç hale gelmesine de sebep olabildiğini bildirdi.

Sorunların uygun zamanda tespit edilmesi ve çözümüne ilişkin adımların zamanında atılmasının büyük önem arzettiğinin altını çizen Yılmaz, "Dolayısıyla, gerçekleştirdiğimiz bu ortak toplantının zamanlamasının oldukça yerinde olduğunu düşünüyorum" dedi.

'En önemli yatırım insan kaynaklarına'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem ise, istihdam oluşturarak büyümek için ülkelerin yapacağı en önemli yatırımın insan kaynaklarına olacağına inandıklarını söyledi.

Erdem yaptığı konuşmada, ilki 2014 yılı Rusya Dönem Başkanlığında gerçekleştirilmiş olan Ortak Bakanlar Toplantısı'nın ikincisinin Türkiye G20 dönem başkanlığında düzenlendiğini belirterek, G20’nin farklı kanalları arasındaki bu anlamlı işbirliğini sürdürüyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

G20'nin küresel ekonomik sorunları ele almak suretiyle uluslararası finansal istikrarı artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü anlatan Erdem,  farklı perspektiflerin, farklı yaklaşımların buluştuğu bir platform haline gelen G20'nin, küresel dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak öne çıkmaya başladığını ifade etti.

Bu yıl G20 Dönem Başkanlığında ele almak üzere "kapsayıcılık", "yatırımlar" ve "uygulama" alanları olmak üzere üç ana öncelik belirlendiğini anımsatan Erdem, kapsayıcı bir büyüme için daha fazla ve daha iyi işler oluşturulması gerektiğinden hareketle, “G20 Nitelikli İşler Çerçevesi”ni hazırladıklarını ve eşitsizliklerle mücadele için bazı ilkeler ortaya koyduklarını kaydetti.

"İstihdam oluşturarak büyümek için ülkelerin yapacağı en önemli yatırımın insan kaynaklarına olacağını inanıyoruz" diyen Erdem, bu nedenle, gençlerin niteliklerinin artması ve daha iyi işlerde istihdam edilebilmeleri için G20 Beceriler Stratejisi'ni hazırladıklarını bildirdi.

Ayrıca, genç işsizliğiyle ilgili olarak, G20 genelinde eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlerin oranını 2025 yılına kadar yüzde 15 azaltmayı taahhüt ettiklerini anımsatan Erdem, "Bunu başarabildiğimiz takdirde, G20 genelinde milyonlarca gence eğitim ve istihdam imkanı sağlamak suretiyle onların iş gücü piyasasından kalıcı olarak dışlanmasını önlemiş olacağız” dedi.