ANKARA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) yapılan yazılı açıklamada, kuşların yoğun olduğu (ormanlık alanlar, kırsal bölgeler, göç yolları üzerindeki alanlar) bölgelerde yer alan havai tipteki orta gelirim ve alçak gerilim elektrik dağıtım hatlarının, kuşlar için büyük tehlike oluşturduğu ve toplu ölümlere yol açabildiği belirtildi.

Kuşlar nedeniyle havai hatlar üzerinde birçok bozucu etki yaşandığı ve elektrik arızalarının meydana gelebildiği vurgulanan açıklamada, kesintilerin kullanıcıları mağdur etmesi ve maddi kayıplara sebep olmasının da dağıtım sistemi işleticilerinin üzerinde olumsuzluklar oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, EPDK bu kapsamda, belirli bir bölgedeki hatların, kuşların göç yolları ve konaklama durumları ile örtüşmesi durumuna ilişkin tespitlerin yapılması, hatlar üzerindeki etkilerin en aza indirilmesi ve kuş ölümlerinin azaltılmasına yönelik uygun çözümler araştırılıp geliştirilmesi için 895 bin liralık AR-GE desteği ayırdı.

Bu destekle, elektrik dağıtım hatları ile özellikle kuşlar temelinde doğal yaşam ve göç yolları arasındaki etkileşimde ortaya çıkan sorunların en aza indirilmesi hedefleniyor.

Trakya EDAŞ, bölge için çalışmalara başladı
Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ), elektrik dağıtım şebekesinde havai hatlar üzerinde kuşların etkilerinin ortaya konulması, dağıtım bölgelerindeki hat güzergahları ile kuş toplulukları ve göç yolları ilişkisinin elde edilmesi, geçmişe dönük arıza kayıtları üzerinde kuş kaynaklı kesintilerin sıklığı, süresi ve yerleri üzerine istatistik analizi yapılması ve kuşlar üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirecek direk ve hat tasarımlarının belirlenmesi için çalışmalara başladı.

Ayrıca, Trakya EDAŞ'ın çalışması kapsamında, var olan sistemlerde alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine ilişkin analiz metodolojisi oluşturulması da planlandı.