KONYA - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), hayvancılık yapan üreticilerin güneş paneli veya biyogaz yöntemi ile kendi enerjilerini de üretmelerine destek verecek.

TKDK IPARD 2 Programı kapsamında işletmenin kendi enerji tüketimini karşılayabilmesine yönelik yenilenebilir enerji yatırımlarına destek verecek. Bu kapsamda güneş enerjisi sistemleri, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji ve biyokütle sistemlerine destek sağlanacak.

IPARD 2'nin "Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" tedbiri kapsamında kar amacı güden gerçek ve tüzel kişilere sadece elektrik üretim ve satış amaçlı yenilenebilir enerji tesisi kurulumuna destek verilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak üreticiler, serbest olarak 1 megavata kadar üretim yapabilecek. İhtiyacının fazlasını ise Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) ile anlaşılıp satabilecek. Bu hibenin destek oranı ise yüzde 65 olacak.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verilecek destekler ile Türkiye'de yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Son dönemde enerji üretiminin, ekonomik ve çevreye duyarlı olmasına önem verildiğini belirten Doğan, "Ülkemizin cari açığının en temel sebebi enerji. Doğalgaza bağımlıyız. Güneş enerjisini değerlendirebilecek en iyi konumda olmamıza rağmen yetersiz kalıyoruz. Avrupa'daki bazı ülkeler biyogaz enerjisine yatırım yapıyor, fosil yakıtları terk ediyorlar. Enerji üretimine destek vererek bu sorunları gidermeye çalışacağız" diye konuştu.

"Biyogaz enerjisinde de uygulayacağız"

Doğan, "Artık süt ya da et üreticisi, işletmenin ihtiyacı kadar güneş enerjisi paneli koyabilecek. Aynı zamanda bu enerjiyi kullanan kişi serbest olarak 1 megavata kadar enerji üretebilecek. Bunu hayvansal atıklardan üretilen biyogaz enerjisinde de uygulamaya başlayacağız" dedi.

Enerji maliyetinin yüksekliğinin hayvancılık ile uğraşan üreticiyi de zor durumda bıraktığına dikkati çeken Doğan, "İşletmelerin kendi enerjilerini, verilecek hibelerle üretmesi çok önemli. Bu, üreticiyi rekabette bir adım öne geçirir. Enerji maliyeti azalacağı için satacağı ürünlerde indirime gidecek ve pazardan daha çok talep görecek" ifadelerini kullandı.