İZMİR - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji sektöründe son 5 yıldır her yıl ortalama 4 bin megavat yeni yatırımın yapıldığını, bunun parasal değerinin 7-8 milyar dolar olduğunu belirtti.

Geçen yıllarda lisans başvurularında en yüksek paya sahip olan doğalgaz santrallerinde başvuruların azaldığını kaydeden Hasan Köktaş, daha önce yapılan başvurulardan da ciddi bir oranda geri çekme ve iptallerin söz konusu olduğunu ifade etti.

Yüzde 20-21 civarında olan teşviğin geçen yıl kalkmasıyla doğalgaz santrali kurma maliyetinin de bu oranda arttığını ifade eden Köktaş, şunları söyledi:

''Kömürle santral kurma konusunda ciddi bir talep alıyoruz. Özellikle yerli kömürle çalışan santral talebindeki artış bizi heyecanlandırıyor. Soma, Tufanbeyli, Trakya bölgesi, Yumurtalık ve Ergene havzası için ciddi miktarda başvuru aldık. Yerli kömürle santralde oluşan talep alım garantisi hariç verilen teşviklerden kaynaklanıyor. Enerji Bakanlığı'nın son dönemde kömür rezervlerinin özel sektöre açılması modelinin de buna çok büyük bir katkısı var.''

İthal kömür santralleri başvurusundaki artışın ise stoklanabilen hammadde ve farklı kaynak çeşitlemesinden kaynaklandığını belirten Köktaş, ithal kömürle santralin doğalgaza göre daha avantajlı olduğunu anlattı.