LONDRA - Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, adada müzakerelerin olumlu bir havada sürdüğünü belirterek, Doğu Akdeniz’de enerji alanındaki potansiyel işbirliklerinin bölgeyi istikrara kavuşturabileceğini söyledi.

Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerine ve Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Geçen yılın mayıs ayından bu yana Kıbrıslıların tamamını kapsayacak bir çözüme ulaşabilmek için yoğun müzakerelerin yürütüldüğünü belirten Anastasiadis, “Kıbrıs sorununda bir çözüme ulaşmamızın, diplomasinin ve uzlaşmacı duruşun güvensizliğe galip gelerek, en zorlu uluslararası meselelerin bile çözümüne nasıl katkı sunabileceğini göstermesi açısından emsal oluşturacağına güçlü bir şekilde inanıyorum” diye konuştu.

“Enerji barış ve istikrarın katalizörü olmalı”

Doğu Akdeniz’deki enerji işbirliklerinin bölgenin kaderini değiştirebileceğine işaret eden Anastasiadis, şunları kaydetti:

"Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon rezervlerinin keşfedilmesinin ortaya bir sinerji çıkarma potansiyeli var. Bu şekilde bölgedeki hidro-karbon üreticisi ülkeler ile tüketicisi ülkeler arasında halkların sosyo-ekonomik kalkınmasına ve refahına fayda sağlayacak yakın ve daha geniş kapsamlı bir işbirliği potansiyeli oluşabilir. Bölgedeki enerji işbirliği, Doğu Akdeniz’i istikrar, güvenlik ve barış adasına dönüştürebilir. Böyle bir işbirliği Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğinin sağlanmasında sonuca götürecek faktör olabilir. Bu gibi pozitif gelişmeler yakın bölgemizde ihtiyaç duyulan barış ve istikrar ortamının başarılması ve korunmasını teşvik edecektir."

Enerji alanında atılacak adımların bölgenin çehresini değiştirebileceğini vurgulayan Anastasiadis, “Enerjinin, anlaşmazlığın kaynağı olmaması gerektiğine inanıyorum. Enerji kaynakları barış, istikrar ve bölgesel entegrasyonun katalizörü olmalı” ifadelerini kullandı.