ANKARA - Elektrik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Obahan Obaoğlu, Obaoğlu, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda bir konuşma yaptı.

Enerji yatırımlarında 24 ile 36 ay arasında ön lisans izin sürecinin söz konusu olduğunu ifade eden Obaoğlu, bu sürenin gerekli izinleri almak için yeterli olmayabileceğini, bunun da kendilerinde kaygıya neden olduğunu söyledi.

Enerji yatırımlarını gerçekleştirirken gerekli izinlerin alınma sürecinin çok karmaşık olduğunu öne süren Obaoğlu, "İzin süreçleri birçok farklı kurumda yürüyor ve kurumlar arasında uygulama farklılıkları olması yatırımcıları ciddi anlamda zorluyor. Bir kurumun izni başka bir kurumun iznine bağlı oluyor, bu sebeple süreç tıkanabiliyor" dedi. 

MB Holding Genel Müdürü Muharrem Balat da jeotermal alanların, petrol, doğalgaz ve kömürden daha değerli olduğunu belirterek, "Çünkü bunlar bitebilir, jeotermal bitmez tükenmez bir şekilde ülkeye hizmet verir. Gerçek bir yenilenebilir enerji kaynağıdır" diye konuştu. 

Jeotermal kuyusu kazabilmek için gereken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu almak için 4-5 ay beklediklerini bildiren Balat, "Bu bir cinayettir. Yatırımcının önünü kesmektir. Bir jeotermal alanda ÇED raporu verilmişse, o bölgede kazılacak diğer kuyuların da aynı rapor kapsamında kazılabilmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

Soyak Enerji Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şişli, alınan lisans sayılarının yapılan yatırımlarla eşit sayıda olmadığını, yatırıma dönüşmeyen lisansların arkasında öngörülemeyen bütün maliyetlerin yatırımcıya yüklendiğini belirterek, "Proje geliştirmişken hayli romantik bir iş yapıyoruz ve birden fazla proje geliştiriyoruz, ama sıra yatırıma geldiğinde gereken maliyetlerin ve zamanın düşündüğümüzden çok daha fazla olduğunu görüyoruz" dedi.