İSTANBUL - Türk-Fransız İş Forumu'nda konuşan Yıldız, dün Türkiye ile Fransa arasında ileriye dönük ilişkilerin imarıyla ilgili konuların görüşüldüğünü, işadamlarına bu konuda büyük görevler düştüğünü belirterek, nükleer gibi 22 milyar dolarlık dev bir projenin de bunun temel unsurlarından biri olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Geçen 10 yılın, gelecek olan 10 yıldan daha zor olduğunu vurgulayan Yıldız, yalnızca enerji sektöründe gelecek 10 yılda 118 milyar dolarlık yatırım yapmak zorunda olduklarının altını çizdi.

Türkiye'deki siyasi istikrarın sürdürülebilir olduğunu düşündüklerini anlatan Yıldız, 11 yıl önce Türkiye'deki kurulu gücün yüzde 32'sinin özel sektör, diğerinin ise kamu olduğunu; şu an ise durumun tam tersi olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin büyürken değiştiğine işaret eden Yıldız, hem bu değişimi yönettiklerini, hem de bir yandan büyümeyi ayrı şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

Üçüncü ülkelerde birlikte çalışma sözünü önemsediklerini belirten Yıldız, "Kabiliyetlerimizin farklı olduğu noktalarda, onu bir fırsata dönüştürebileceğimiz çok fazla alan var. Afrika bunlardan bir tanesi" dedi.

"İran'dan olumlu teklif gelirse değerlendirebiliriz"

Bakan Yıldız, bir çok firma ile görüştüklerini belirterek, "Biz Adana Yumurtalık'taki yatırımın önünü açmanın doğru olduğuna inanıyoruz. Dünkü yaptığımız görüşmeler bu politikaların çizilmesini özellikle oluşturdu" dedi.

İki ülke cumhurbaşkanlarının verdiği 20 milyar avroluk hedefi, enerji sektörü olarak rahatlıkla gerçekleştirilebilir bir hedef olarak gördüklerini aktaran Yıldız, bu yüzden görüşmelere açık olduklarını söyledi.

Her iki ülke için iyi bir dönemin başladığını vurgulayan Yıldız, bunun muhafaza edilmesi, ahengin korunması gerektiğini ifade etti.

Bakan Yıldız, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Yıldız, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirecekleri İran ziyaretinde gaz alımlarına ilişkin yürüyen tahkim konusunun görüşülüp görüşülmeyeceği ve İran'dan petrol alımlarında artış olup olmayacağına yönelik sorular üzerine şunları kaydetti:

"Bugün Başbakanımıza refakatle İran'a gideceğiz. Orada doğalgaz fiyatlarıyla alakalı her iki ülkenin arasında bir pürüz vardı. Bu dava, uluslararası tahkim heyetinde devam ediyor. Bununla alakalı İran tarafından bize herhangi bir müspet, olumlu bir teklif gelmesi halinde bunu değerlendirebileceğimizi söylüyorum. Eğer bu manada bir teklif gelmezse, tahkim sürecini zaten devam ettiğini belirtiyorum. Siyasi iklimde İran ile alakalı, yaptırımlarla alakalı uluslararası arenada bir yumuşama var. Ama taraflar bunu dikkatli ve sabırla takip edelim diye deklare ediyorlar. Şu anda bizim petrol alımıyla alakalı herhangi bir artı talebimiz bugün itibariyle yok. Şu anda Merkezi Irak Hükümeti'nden aldığımız ham petrol miktarı, İran'dan aldığımız ham petrol miktarından daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Bu bölge açısından da olumlu bir noktadır. Daha ileriki zamanlarda İran'la ilgili gelişmeleri tabii ki petrol ve doğalgaz miktarlarını tekrar oturup konuşabileceğiz."