ANKARA - Enerji Uzmanları Derneği ve EPDK Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ertürk, " Enerji piyasalarında düzenleyici otorite açısından yakın gelecekteki en önemli konular, tüketicinin güçlendirilmesi, piyasadaki rekabetin sağlanması hususunda yatırımcının kafasında oluşabilecek endişelerinin giderilmesi veenerji arz güvenliğinin sağlanması" dedi.

Ertürk, AA muhabirine enerji piyasalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye’nin doğusundaki ülkelerde var olan enerji kaynaklarının, ulaştırma maliyetlerinin düşük tutularak batıdaki talebe ulaştırılmasının, Türkiye’nin enerjide hub olmasını sağlayacağını belirten Ertürk, "Rusya’nın Güney Akım’ı Türkiye üzerinden geçirme hamlesi Türkiye'nin hub olmasının beklenenden daha erken olabileceğini gösterdi" diye konuştu.

Sıvılaştırma gibi alternatif taşıma maliyetleri yüksek olduğu için doğalgaz alanında bir hub olmanın daha önemli olduğunu belirten Ertürk, "Bu süreçte, Rusya, Irak, İran, Katar ve Türkmenistan'dan gelebilecek doğalgaz boru hatları ile oluşacak kaynak çeşitliğinin batıya yönlendirildiği bir piyasayı Türkiye’de oluşturmak, ülkemiz için birçok ekonomik avantajı beraberinde getirecektir" dedi.

Ertürk, Türkiye'nin, güneydeki ülkelerin güneş enerjisi potansiyeli bakımından zengin ülkelerde üretilebilecek elektriğin batıya aktarımı, doğuda elektrik üretimi istikrarlı olmayan ülkelerin enterkoneksiyon ile elektrik üretimlerinin dengelenmesinde büyük rol oynayabileceğini ifade etti.

- Düzenleyici otoritenin gündemi

Enerji piyasalarında düzenleyici otorite açısından yakın gelecekteki önemli konuları da değinen Ertürk, şunları kaydetti:

"Tüketicinin güçlendirilmesi, piyasadaki rekabetin sağlanması hususunda yatırımcının kafasında oluşabilecek endişelerinin giderilmesi ve enerji arz güvenliğinin sağlanması. Bugüne kadar düzenleyici otorite, büyük oranda enerjinin arz güvenliği ve piyasanın serbestleştirilmesi ile ilgilendi. Talep tarafındaki tüketiciye odaklanılması düzenleyici kuruluşumuz için gelecek adına en önemli meseledir, serbestleşmenin geldiği noktada tüketici ayağını çok önemsiyorum."

Tüketici ile enerjiyi sağlayan şirket arasındaki dengeyi iyi kurgulamanın enerji piyasaları açısından hayati bir süreç olduğunu ifade eden Ertürk, tüketicinin bu süreçte yapılan düzenlemeler hakkında doğru bilgilendirilmesinin ve yapılan düzenlemelerin tüketici adına kolay anlaşılabilir hale getirilmesinin de bir o kadar hayati olduğunu belirtti.

Mehmet Ertürk, ikinci olarak sektörden gelen tepkilere bakıldığında, düzenleyici yapının bugüne kadar yaptığı işler ve gösterdiği performansın fena olmadığını ancak piyasaların serbestleşmesi, rekabete açılması konularındaki istikrarın kalıcı hale geleceğine ilişkin yatırımcının kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini gördüklerini kaydetti.

Düzenleyici kuruluşları ilgilendiren yakın gelecekteki konulardan üçüncüsünün ise arz güvenliğinin sağlanması olduğuna işaret eden Ertürk, Türkiye’nin bir hub olması ve yerli, yenilenebilir kaynakların mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkati çekti.