MALATYA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Özel Çınar Koleji'nin açılışında yaptığı konuşmada, ezberci bir eğitim sistemi istemediklerini belirterek, "Test kültürüyle yetişen, belli kalıplar içinde olan bir nesil yetiştirmek istemiyoruz. Başkalarıyla rahat iletişim kurabilen, ekip çalışması yapabilen, belli konularda kendi nefsi menfaatlerinin üstünde birtakım menfaatler görebilen, toplumun genel meseleleriyle ilgilenebilen, çevreye duyarlı olan, başka insanların hakkına hukukuna duyarlı olan bir nesil yetiştirmemiz son derece önemli" diye konuştu.

Eğitimin sadece teknik bir süreç olmadığını dile getiren Yılmaz, "Eğitim aslında insan yetiştirme süreci. Dolayısıyla yüce Yaradan zaten insana çok güzel özellikler vermiş. Önemli olan bunu ortaya çıkaracak uygun ortamları oluşturmak ve rehberlik yapmak. Bu okulun en temel vurgularından biri inşallah böyle olacak. Değerleri olan, değerlerle topluma zenginlik katan bir nesil yetiştirmede önemli katkıları olacak" dedi.

Bilginin beceriye dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Kitaplardan okuyarak birçok şeyi öğrendiğimizi zannediyoruz ama iş yapmaya geldiği zaman o bize aktarılan, zihnimize aktarılan bilgilerin çok da fazla işe yaramadığını görüyoruz. Beceri, ayrı bir şey. Bilginin beceriye dönüşmesi lazım ki gerçek anlamda bir katma değer üretebilelim. Gerçek anlamda hayatımıza bazı yeni unsurlar katabilelim. Maalesef bizim klasik eğitim sistemimizde bu beceri hadisesi de hep ihmal edildi. Çocuklarımızı hep belli sınıflara koyup ezbere birtakım şeyler öğretmek ön plana çıktı" ifadesini kullandı.

Son 10 yılda eğitim sisteminde çok önemli adımlar attıklarını kaydeden Yılmaz, "Bir taraftan çok sayıda derslik yaptık, çok sayıda öğretmen istihdam ettik. Yüz binlerce öğretmen istihdam edildi. Yüz binlerce yeni derslik yapıldı fakat bundan daha önemlisi 4+4+4. Bir eğitim reformuyla eğitim sistemimize daha zengin bir içerik kazandırdık. Seçmeli derslerin sayısını artırdık. Mesleki eğitime beceri kazandırmaya vurgu yapan bir eğitim sistemini Türkiye'ye kazandırmaya çalışıyoruz. Bunun sonuçlarını gelecekte daha iyi göreceğiz" diye konuştu.

Eğitimin önemine dikkat çeken Yılmaz, "En büyük sermayemiz, genç nesillerimiz, çocuklarımız. Onları ne kadar iyi yetiştirebilirsek, değerlerle, becerilerle ne kadar çok donatırsak ülkemizi de aslında 2023'e, sonra 2053'e ve 2071'e taşımış olacağız. Bu açıdan bu eğitim kurumlarımızın önemi büyük. Devlet okullarında veya özel okullarda çok daha zengin bir şekilde hayatla iç içe çocuklarımızı hayata hazırlamamız gerekiyor, ekonomiye, sosyal hayata hazırlamamız, kültürel hayata hazırlamamız gerekiyor. Bunu da çok şükür şu anda eskisinden çok daha iyi bir şekilde yapıyoruz" diye konuştu.

Hükümet olarak üniversitelere de çok iyi bir yatırım yaptıklarını belirten Yılmaz, "İnşallah gelecek nesiller çok daha donanımlı bir şekilde, çok daha iyi bir şekilde yetişecekler" dedi.

Bakan Yılmaz, "Bir toplum, iyi insanlar yetiştiriyorsa, nitelikli insanlar yetiştiriyorsa bunu da başka ülkelere kaptırmıyorsa tam aksine başka ülkelerden nitelikli insanları cezbediyorsa o toplum kalkınıyor, gelişiyor ama insan için uygun ortamlar oluşturmayan, insan yetiştirmeyen, yetiştirdiği insanları da başka ülkelere kaçıran, demokrasisiyle, hukukuyla, şehirleşmesiyle bunu başaramayan ülkelerse gelişemiyor, geri kalıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin son 10 yılda yaptığı reformlarla demokraside, şehirleşmede, sağlıkta, eğitimde çok önemli bir noktaya geldiğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bundan sonra da inşallah bu süreç devam edecek. Bir ikinci 10 yıl daha bu atılımımızı yaptığımız zaman gelecek nesilleri çok daha iyi yetiştirmiş olacağız. Ondan sonra emin olun yastığa rahat rahat başımızı koyabiliriz. Yetişmiş bir nesil varsa fiziki şartların hiçbir önemi yok. Hepsini yerle bir etseniz bile bu yetişmiş insan gücünüz iyi organize olup yeniden hepsini inşa edebilirler. Yeter ki iyi yetişmiş bir toplum olalım. Gençlerimizi, çocuklarımızı geleceğe iyi hazırlayalım."