Türkiye Emekliler Derneği, emeklilerin sağlık hizmetlerinde ilave ücret ve katkı paylarından muaf tutulmalarını talep etti.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, emeklilerin "muayene ücreti", "ilaç katkı bedeli" ve "ilave ücret" adı altındaki ödemeler nedeniyle mağdur olduğunu belirterek, sağlık hizmetlerinde ilave ücret ve katkı paylarından muaf tutulmalarını talep etti.

Emeklilerin sorun ve taleplerini görüşmek üzere bir araya gelen TÜED Başkanlar Kurulu, toplantı sonrası bir sonuç bildirisi yayımladı. Bildiride, emekli aylıklarına yapılan 100 liralık artıştan duyulan memnuniyet ifade edilirken, ticari faaliyette bulunan Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarından kesilen yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Priminin kaldırılmasında emeği geçenlere teşekkür edildi.

Memur emeklilerine, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları ışında 30 yılın üzerindeki ikramiyelerinin yasal bir çözüme kavuşturularak ödenmesinin istendiği bildiride, bazı illerde 65 yaş ve üstündekilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını engelleyen uygulamalara tepki gösterildi.

Emekli aylıklarından yapılan sağlık hizmeti kesintilerinin büyük rakamlara ulaşması neticesinde emeklilerin yaşam standartlarının düştüğü belirtilen bildiride, "Emeklilerimiz, muayene ücreti, ilaç katkı bedeli ve ilave ücret adı altında yapılan ödemeler nedeniyle hastanelere gidemez duruma gelmişlerdir. Anayasanın 10. ve 61. maddeleri uyarınca; yaşlılar ile ilgili getirilen pozitif ayrımcılığa uygun olarak ilave ücret ve katkı paylarından emekliler muaf tutulmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, bu yılın ilk altı aylık dönemi için SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yüzde 3,86, memur emekli aylıklarında ise yüzde 6,90 artış yapıldığı anımsatılarak, "Memur emeklileri, kamu toplu sözleşmesiyle haklarını elde ederken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri TÜFE artışlarına mahkum edilmiştir. Emekli aylıklarına yönelik çifte standarda son verilmeli, tek bir artış kriteri getirilmelidir" denildi.