FRANKFURT - Uluslararası ekonomi kuruluşlarının uzmanları, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarınki toplantıda daha önce duyurduğu parasal genişleme programının detaylarını paylaşacağını ancak bölgedeki çok düşük enflasyona ilişkin yeni bir tedbir planı açıklamayacağını düşünüyor.

 ECB, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak ve talebi canlandırmak için devlet tahvili satın alımı programını açıklamış ve ayda 60 milyar avroluk tahvil alımına bu yılın mart ayında başlayıp 2016 yılının eylül ayında sonlandıracağını ilan etmişti.

Bankanın yarın Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde gerçekleştireceği toplantıda devlet tahvili satın alımını da kapsayan nicel genişleme programı (parasal genişleme) konusunda yeni detayları paylaşıp paylaşmayacağı piyasalarda merakla bekleniyor.

Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB Başkanı Mario Draghi'nin deflasyon risklerine karşı alacağı olası yeni tedbirler de piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Ayırca, daha önce faiz oranlarının en düşük seviyede bulunduğuna işaret eden bankanın, Avro Bölgesi'ne ilişkin yeni enflasyon ve büyüme tahminlerini de açıklaması öngörülüyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan analistler, bankanın yarınki toplantıda parasal genişlemeye ilişkin detayları paylaşabileceğini ancak bölgede uzun süreli çok düşük enflasyona karşı yeni bir tedbir planı açıklamayacağını belirtiyor.

"Parasal genişleme zaten güçlü bir tedbirdi ve bunun işe yaraması bekleniyor"

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov, yarınki toplantıda bu ay başlayacak parasal genişlemeye ve enflasyon tahminlerine ilişkin biraz daha ayrıntının açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Enflasyon tahminlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Vilkov, "Çünkü parasal genişlemenin kaderi enflasyon dinamiklerine bağlı. Avro Bölgesi'nde son enflasyon verileri biraz daha iyi olsa da bu enflasyon trendinde bir değişikliğe işaret etmiyor ve başta açıklanan parasal genişleme planı değişmeyecek" dedi.

Toplantıda yeni bir eylem planının açıklanmasını beklemediğini aktaran Vilkov, "Parasal genişleme zaten güçlü bir tedbirdi ve bunun işe yaraması bekleniyor. Yaklaşık 1,5 yıl boyunca ekonomiye aktarılacak bol miktarda likiditeden bahsediyoruz. Enflasyon için bu fazlasıyla yeterli olabilir" diye konuştu.

Vilkov, Avro Bölgesi ekonomilerinde ayrışmalar olduğunu ve bazı ülkelerin diğer ülkelere göre daha güçlü performans sergilerken bazılarının ise daha zayıf performans sergilediğini kaydetti.

Bankanın açıklaması beklenen güncellenmiş ekonomik projeksiyonlarda iyileşme görülebileceğini dile getiren Vilkov, ancak Avro Bölgesi'nde Yunanistan krizi gibi siyasi ve ekonomik sorunların devam ettiğine dikkati çekti. 

 "Büyüme yukarı yönlü revize edilebilir"

DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater ise ECB Yönetim Kurulu’nun tahvil alım programı için bir yasal çerçeveyi yürürlüğe koyacağını ve ayrıca ekonomiden sorumlu personelin de yeni ekonomik projeksiyonlarını görüşeceğini dile getirdi.

Bankanın yeni bir tedbir programı açıklamasının muhtemel olmadığını vurgulayan Kater, "Enflasyon zaten yükselen petrol fiyatları nedeniyle toparlanıyor ve ekonomik faaliyet de hızlanıyor. Bu yüzden bankanın ilave önlemleri tartışmaya ihtiyacı olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kater, bankanın açıklayacağı yeni ekonomik tahminlerine ilişkin ise "Büyüme yukarı yönlü revize edilebilir. Enflasyonun 2015 yılı için hafif aşağı yönlü, 2016 yılı için ise daha yükseğe revize edilmesini bekliyorum" değerlendirmesini yaptı.

ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte de bankadan faizler ve yeni tedbirler açısından herhangi bir sürpriz beklemediklerini ancak bölgede genel ekonomik perspektiflerin hala belirsiz olmaya devam ettiğini belirtti.

Ayda 60 milyar avroluk devlet tahvili satın alımı programının planladığı şekilde bu ay başlayacağını hatırlatan Houte, ECB’nin tahvil alımlarında oldukça agresif olabileceğine işaret etti.