İSTANBUL  - GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-Ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'nin e-ticaret pazarı ve online alışveriş alışkanlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz yılı yüzde 45-50 büyüme ile kapatma hedefleri doğrultusunda çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini belirten Kantarcı, GittiGidiyor'un bugün, ayda yaklaşık 70 milyon ziyaret alan,100 bin satıcı ve 15 milyonu aşkın ürün barındıran dev bir platform olduğunu söyledi.

Kantarcı, 19 milyon olan kayıtlı kullanıcı sayılarının da 2017 sonunda 20 milyonu bulduğuna dikkati çekerek, 2017'yi yüzde 56 büyüme ile beklentilerin üzerinde bitirdiklerini anlattı

"Kullanıcılar yavaş yavaş kolaylığı da fark etmeye başladı"

GittiGidiyor'da 2016 yılına kıyasla 2017'de en çok büyüyen kategorilerin yapı market, cep telefonu-aksesuarları ve evcil hayvan ürünleri olduğunu dile getiren Kantarcı, şu bilgileri verdi:

"Otomobil, motosiklet ve aksesuarları, ofis-kırtasiye, anne-bebek, süpermarket, ev-dekorasyon, beyaz eşya-küçük ev aletleri ile kozmetik ve kişisel bakım kategorilerinde de alışveriş önemli miktarda artış gösterdi. E-ticaret artık tüketici için bir alternatif değil, alışverişin gerçek anlamda bir parçası, entegre bir kanal. E-ticaret, ilk yıllarında olduğu gibi tüketicinin sadece ucuz bir şeyler varsa almak istediği bir seçenek olmanın ötesine geçti.

İnsanlar birkaç yıl öncesinde olduğu gibi ucuz diye eski sezonlara ait ürünlere ciddi bir rağbet göstermiyor, kalite beklentisi de arttı. Gelişmiş ülkelere göre Türkiye'de internetten alışveriş yapma sebepleri arasında uygun fiyat hala en çok öne çıkan özellik olsa da kullanıcı yavaş yavaş kolaylığı da fark etmeye başladı. İlk alışverişte fiyat, ikinci alışverişten sonra ise rahatlık ve kolaylık gerekçe oluyor. O nedenle internetten ilk kez alışveriş yapan tüketiciye iyi bir tecrübe yaşatmak çok önemli. Kişiselleştirilmiş iletişim, kullanıcı kolaylığı sağlayan özellikler, aradığı her şeyi kolayca bulmak tüketici için önemli."

"Türkiye'de e-ticaretin gelişme potansiyeli oldukça yüksek"

Öget Kantarcı, Türkiye'de e-ticaretin gelişme potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, pazar yerlerinin yalnız Türkiye'de değil, küresel anlamda e-ticaretin en çok dikkat çeken iş modelleri arasında bulunduğunu, bu sayede küçük işletmelerin de yeni pazarlara açılabildiğini, hem ekonominin hem de e-ticaretin büyümesine katkı sağladığını anlattı.

"Türkiye'de e-ticaret ekosistemi güçlü bir gelişme sürecinde"

Kantarcı, "46,2 milyon internet kullanıcısı ve yüzde 58'lik internet penetrasyonu ile Türkiye, e-ticaret için dikkat çekici bir potansiyel barındırıyor. Dolayısıyla küresel oyuncuların Türkiye pazarına yönelmesi şaşırtıcı bir gelişme olmayacaktır. Bu durum, sektörün ülkemizde ne kadar güçlü bir gelecek vadettiğinin de kanıtı." dedi.

Türkiye'de perakende e-ticaret hacminin 2013-2016 yılları arasında ortalama yüzde 34 büyüdüğünü anımsatan Kantarcı, internetten yapılan kartlı ödeme tutarına bakıldığında, son dönemde yıllık yaklaşık yüzde 30'luk artışın söz konusu olduğunu söyledi.

Kantarcı, "Bu oranlar, Türkiye'de e-ticaret ekosisteminin ne kadar güçlü bir gelişme sürecinde olduğunun en önemli göstergeleri olarak dikkat çekiyor. 2017'de de ülkedeki genel trendlerin ne olduğundan bağımsız olarak, e-ticaret sektörünün büyüme ivmesini sürdürdüğünü söylemek mümkün. Kesin rakamlar henüz açıklanmış değil ancak sektörün 2017'yi yüzde 25-30 civarında büyümeyle kapattığını tahmin ediyoruz. 2018’de de benzer oranlarda bir büyüme öngörüyoruz. Dolayısıyla sektörel anlamda 2017 ülkemiz açısından gayet olumlu geçti diyebilirim." şeklinde konuştu.