ANKARA


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, BTYK'da alınan kararla e-devlet kapısının yeni uygulamalarla zenginleştirilmesi ve vatandaşların memnuniyetinin artırılması amacıyla yeni bir dönemin başlatıldığını açıkladı.

Toplantıda '' e-devlet uygulamaları'' ve ''üstün yetenekli bireyler''le ilgili önemli kararlar alındığını belirten Ergün, Türkiye'nin kalkınmasına, refahına, vatandaşın mutluluğuna en çok ve en hızlı etki edecek konularda yapılan çalışmalara TÜBİTAK aracılığıyla Ar-Ge kaynağı ayırdıklarını bildirdi.

e-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla verimlilik artışı sağlanacağını, zamandan ve maliyetten tasarruf edileceğini belirten Ergün, ''Vatandaşımızın, tüm hizmetlerinie-devlet kapısından yapabilir hale getirmek zorundayız. Bu anlamda dün yaptığımız BTYK'da çok önemli kararlar aldık. Artık bu konuda sorumlu bakanlığımız belli oldu. e-devlet ile ilgili koordinasyonu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütecek. e-devlet çalışmaları tek merkezden yürütülecek, vatandaşlarımız yakında tüm işlerini e-devlet kapısından yapabilecek. Bu konudaki çalışmalar bundan sonra daha da hızlanacak. Tamamlandığında vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracağız'' ifadelerini kullandı. 

Dünyada yazılım konusunda belli standartların olduğuna işaret eden Ergün, ''Kamunun kullandığı ortak yazılımlar artık toplu alımla tedarik edilecek'' dedi.

Açık kaynak programlarını yerlileştirme çalışmalarına başladık

Türkiye'de kamu kurumlarının ve özel sektörün kullandığı paket programlar olduğuna değinen Ergün, şöyle devam etti: 
''Bunlar hemen herkesin kullandığı paket programlar. Bu paket programların firmalar tarafından çıkarılan ücretli versiyonları var, bir de yazılımcıların kolektif olarak geliştirdikleri ücretsiz versiyonları var. Açık kaynak ve ücretsiz versiyonların ücretli olanlardan bazı konularda daha iyi olduğu bile söylenebilir. Fakat bu açık kaynak yazılımların arkasında duran bir firma olmadığı için kurumlar veya özel sektör risk almayıp, ücretli versiyonlarını kullanıyor. Aynı kalitede ücretsiz versiyonlar varken, yüz milyonlarca dolar dışarıya yazılım lisansı ödüyoruz. TÜBİTAK, Pardus ile bu durumu değiştirmek için önemli bir adım attı. Linux, bir açık kaynak işletim sistemi. TÜBİTAK, Linux kodunu aldı, bir takım değişikliklerle Pardus'u çıkardı ve arkasında durdu. İşte şimdi Pardus'tan elde ettiğimiz tecrübe ile diğer açık kaynak programlarını yerlileştirme çalışmalarına başladık. Bu çalışmaların binlerce dolar lisans parasını vermekte zorlanan KOBİ'lerimiz için çok faydalı olacağını düşünüyoruz.''