LONDRA

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın raporuna göre, dünyanın en zengin 62 kişisinin serveti, dünya nüfusunun yarısı olan 3,6 milyar insanın mal varlıklarına denk geliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 1'inin serveti geri kalan nüfusun toplam servetinden daha fazla

Oxfam'ın, dünya liderlerini bir araya getiren Davos ekonomi zirvesi öncesinde yayımlanan raporunda, dünya nüfusunun yüzde 1'inin servetinin, geri kalan nüfusun toplam servetinden daha fazla olduğu bildirildi.

Finans kuruluşu Credit Suisse ile Forbes dergisinin verilerinden yararlanılarak hazırlanan rapora göre, en zengin 62 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısını teşkil eden en yoksulların toplam servetine denk geliyor. Sadece 9'u kadın olan bu 62 kişinin serveti, 2010'dan bu yana 500 milyar dolar artarken, en yoksul yüzde 50'yi teşkil eden 3 milyar 600 milyon kişinin serveti 1 trilyon dolar azaldı.

Raporda, servetin giderek küçülen bir insan grubunun elinde toplandığı belirtilerek, dünyanın en yoksul yüzde 50'sinin toplam servetinin 2010'da en zengin 388 kişinin servetine denk geldiği ve geçen yıl bu sayının 80'e, bu yıl da 62'ye düştüğü kaydedildi.

Zenginler yılda 190 milyar dolar vergi kaçırıyor

Raporda, hükümetlere giderek büyüyen küresel eşitsizlik kriziyle mücadele için kamu hizmetlerine yatırımı artırma, düşük gelirlilerin ücretlerinde iyileştirme ve vergi kaçakçılığını önleme çağrısı yapıldı.

İngiltere'ye bağlı Cayman Adaları ve British Virgin Adaları gibi birçok offshore banka hesabında tutulan 7 trilyon 600 milyar dolarlık servetin her yıl 190 milyar dolar vergi kaçırılması anlamına geldiğine işaret edilen raporda, İngiltere Başbakanı David Cameron'a bu merkezlerle ilgili olarak vaat ettiği düzenlemeleri hayata geçirmesi için de çağrıda bulunuldu.

Kaçırılan vergi ile Afrika'daki çocuklara eğitim verecek öğretmen istihdamı sağlanabilir

Afrika'nın finans kaynaklarının yüzde 30'unun offshore banka hesaplarında tutulduğu belirtilen raporda, kıtada bu yüzden her yıl kaçırılan vergi miktarının 14 milyar doları bulduğu kaydedildi. Raporda, 14 milyar dolar ile Afrika'daki bütün çocuklara eğitim vermeye yetecek kadar öğretmen istihdam edilebileceği veya yılda 4 milyon çocuğun hayatını kurtaracak sağlık hizmetinin üretilebileceği aktarıldı.