İSTANBUL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmamasına karşın küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dolar/TL 12 Mart'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2,2543'ü gördü.

TCMB, piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, küresel piyasalarda ABD'de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veri serisinin dünkü konut satışları ile devam etmesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz artırımının piyasa tahminlerinden önce başlayabileceğine yönelik uyarıları ile dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında güçlendi.

Dolar endeksi 2010 Haziran'ından beri gördüğü en yüksek seviye olan 85,5'i görürken, dolar/yen paritesi 6 yılın zirvesine yakın, avro/dolar paritesi ise yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor.

Doların diğer para birimleri ve emtialar karşısındaki güçlenişi TL'nin de değer kaybının hızlanmasına neden oldu. Dolar/TL 12 Mart'ta bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2,2543'ü gördükten sonra şu dakikalarda 2,25'in üzerinde denge arıyor. Dolar/TL 12 Mart'ta en yüksek 2,2588'i görmüştü.

Analistler dolar/TL'nin 2,2588 seviyesinin direnç olarak izleneceğini, bu seviyenin kırılması durumunda ise sırasıyla 2,2650 ve 2,2880 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

"Fed'in faiz artış programına ilişkin beklenti dolar/TL'de de etkisini hissettirmeye devam ediyor"

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan konuya ilişkin değerlendirmesinde, Merkez bankalarının aksiyonlarının doların değerlenme sürecini desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Dün de ABD'de beklentilerden olumlu gelen konut satışları doları desteklerken, Avrupa Merkez Bankası tarafından da yeni genişleme hamlelerinin gelebileceği yönünde mesajlar alınmasının avro/ dolar paritesinde hızlı düşüşe neden olduğunu aktaran Doğan, avronundolar endeksindeki ağırlığının da etkisiyle dolar endeksinin de yükselişini devam ettirdiğini kaydetti.

Fed'in faiz artış programına ilişkin bu beklentinin dolar/TL'de de etkisini hissettirmeye devam ettiğini vurgulayan Doğan, şunları ifade etti:

"Hafta başından beri piyasada bugünkü Para Politikası Kurulu'ndan TL'yi destekleyebilecek bir karar çıkabileceği beklentisi mevcuttu. Bu beklenti dışarıdaki ve endeksteki olumsuz havaya rağmen kurun 2,25'i aşmasının önünde engel oluşturuyordu. Toplantıdan bu yönde bir karar çıkmaması ile kur 2,25'in de üzerine çıktı. Teknik olarak bu seviyenin üzerinde 2,2650 güçlü bir direnç ancak dolar endeksi (DXY) 85 üzerinde hareket etmeye devam edecek olursa buranın da aşılması ve hareketin 2,30/2,35 aralığına doğru devam etmesi beklenebilir. Aşağıda ise 2,23 artık yeni güçlü desteğimiz. Bu seviyenin altında kapanışlar görülmediği sürece günlük işlemlerde düşüşler alım fırsatı olmaya devam edecektir."