İSTANBUL - Haftalardır türk lirası karşısında yükseliş gösteren dolar yavaş yavaş düşmeye başladı.

ABD merkez bankası fed tarafından yapılan açıklamalar,rusya ukrayna arasındaki karışıklık,küresel olumsuz gelişmelerin tetiklediği dolar geçen hafta başladığı düşüse devam ediyor.

Gündeme ilişkin kur belirleyen dolar, faiz deki değişimler tarafındanda  yön buluyor dolar tl şimdilik düşüyor.

Fed üyelerinin faiz artırımında sabırlı olunması konusundaki görüşlerine ilişkin toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından dolar son 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar/TL, bankalararası piyasada ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarında üyelerin beklentilerden daha "güvercin" açıklamalarının etkisiyle son 2 haftanın en düşük seviyesi olan 2,4335'e kadar geriledi.

Dün güne 2,4549'dan başlayan ve gün içinde en yüksek 2,4680'i gören dolar/TL, akşam Fed'in 28 Ocak tarihli Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının açıklanmasının  ardından sert düştü ve günü 2,4435'ten tamamladı. Bugünkü düşüşüyle birlikte dolar/TL son bir haftada yüzde 3 gerilemiş oldu.

Fed üyelerinin görüşlerinin piyasa beklentilerinden daha "güvercin" olması ve tutanaklarda üyelerin sözlü yönlendirmede faiz artırım süreci için "sabırlı olunacağı" konusunda görüş birliğine varması faiz artırım tarihinin ötelenebileceği beklentisini beraberinde getirdi.

Bugün bankalararası piyasada güne 2,4420'den başlayan dolar/TL, Fed'den gelen açıklamalarının etkisiyle düşüşünü sürdürerek, 2,4335 ile son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Dolar/TL şu dakikalarda 2,4360'tan alıcı bulurken, güne 2,7914 seviyesinden başlayan avro/TL ise 2,79 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, Fed tutanaklarının yayımlanmasının ardından gelişmekte olan ülkelere dair risk iştahının canlandığını ve doların dünya genelinde sınırlı da olsa değer kaybettiğini belirtiyor. Ukrayna'da ateşkesin uygulanmaya başladığı haberlerinin de piyasalardaki pozitif havayı artırdığını ifade eden analistler, dolar/TL'de 2,4460 seviyesinin altında kalınması durumunda 2,4220 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Ekonomi,finans haberleri,borsa,türkiye finans piyasaları,uluslar arası para endeksi,ekonomik gelişmeleri ve birçok finans haberini www.oncevatan.com.tr den takip edebilirisiniz...


etiket:dolar,tl,fed,faiz,dolar tl,dolar düşüyor,dolar düşecek mi , fed'in faiz kararı