ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Genel Sekreteri Adnan Amin'i Bakanlıkta kabul etti.

Bakan Yıldız, kabulde basın mensuplarının yenilenebilir enerji konusundaki soruları üzerine, bu konuda çok farklı çalışmalar yaptıklarını, Türkiye'nin dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımından daha yüksek bir ortalaması olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 2012 yılında ürettiği enerjinin yüzde 25 civarındaki bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğini anlatan Yıldız, ''Bizim için yetmez. Yüzde 30'lar civarında bir hedefimiz var 2023 yılında'' diye konuştu.

Bu alanda farklı arayışlar içinde olduklarını vurgulayan Taner Yıldız, kömürlerden ya da termik santrallerindeki atık ısılardan elde edilen bir enerji kaynağı olduğunu dile getirdi. Yıldız, şunları kaydetti:
''Bu gerek konutların ısıtılmasında gerekse seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Buradaki hedefimiz yıllık 1,8 milyar liralık, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir tasarruf sağlamak.'' 

Cari açığın azaltılmasında enerji kalemlerinin etkisi olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu etkinin zaman zaman büyük, zaman zaman da küçük olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, 2013 yılının ilk 2 aylık verilerine bakıldığında doğalgazın üretimdeki payının yüzde 40'lara kadar çekildiğini belirterek, ''10 yıl önce yüzde 52'lerde başlamıştık. Geçen yılı yüzde 44'lerle kapatmıştık. Bugünkü rakamlarla doğalgazı biraz daha azalttığımızı görüyoruz. Dolayısıyla ithal ettiğimiz doğalgazın azalması demek bizim daha çok yerli kaynaklarla bunu yapabildiğimiz anlamına geliyor'' dedi.